I dag har Socialstyrelsen ett krav på sex månaders allmänmedicinsk tjänstgöring under allmäntjänstgöringen (AT). Enligt nuvarande föreskrifter ska den vara sammanhållen och ligga i slutet av AT-tjänstgöringen.

Socialstyrelsen har sedan tidigare föreslagit att paragrafen, som reglerar när placeringen i allmänmedicin görs, upphör att gälla från 1 juli 2020. Syftet är att öka flexibilitet i regleringen och på så vis göra det lättare för regionerna att öka antalet AT-tjänster.

Men Läkarförbundet och SKR har bett Socialstyrelsen om att ändringen ska träda i kraft på en gång med anledning av den pågående pandemin. I ett brev till Socialstyrelsen skriver de att de annars ser en risk att AT-läkare som behövt gå in och förstärka andra verksamheter under sin placering i allmänmedicin på grund av det pressade läget i sjukvården kan få problem att få ut sin legitimation. Detta för att deras allmänplacering inte har gjorts sammanhängande sist i AT-tjänstgöringen.

Nu går Socialstyrelsen dem till mötes. Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell skriver i ett brev till Läkarförbundet och SKR att man arbetat skyndsamt med frågan. Enligt henne ska ändringarna träda i kraft »så snart föreskrifterna kommer ut från trycket«, vilket innebär inom några veckor.

– Vi är glada över att Socialstyrelsen hanterat detta så snabbt. Våra medlemmar arbetar hårdare än någonsin. Deras lojala arbetsinsatser ska inte bestraffas med en senarelagd legitimation. Vi hoppas också att de nya reglerna ska underlätta för regionerna att inrätta fler AT-platser. Sveriges specialistläkarbrist kvarstår tyvärr, även efter covid-19, säger Madeleine Liljegren, ordförande Sveriges yngre läkares förening (Sylf) i en kommentar. 

Läkarförbundet har tillsammans med SKR och Sobona tagit fram ett samsynsdokument med rekommendationer om hur regionerna bör agera och hantera AT-läkares tjänstgöring i samband med att AT-läkare eventuellt blir omplacerad med anledning av covid-19. Det räknas inte som ett kollektivavtal, utan är en gemensam rekommendation från centrala parter.

 

Viktiga punkter i samsynsdokumentet

  • Eventuella förändringar i AT-läkarens utbildningsplan ska i första hand göras på ett sådant sätt att målen för allmäntjänstgöringen ändå kan uppfyllas.
  • Vid större förändringar i tjänstgöringen, som när arbetsgivaren har behov av att tillfälligt placera AT-läkare inom annan sjukvårdsverksamhet, ska dialog snarast möjligt föras med berörda AT-läkare.
  • Om arbetsgivaren behöver ta fram riktlinjer för regionens sjukvårdsverksamheter om hur AT-läkarnas allmäntjänstgöring hanteras med hänsyn till pandemins effekter ska dialog om riktlinjerna föras med den lokala läkarföreningen.
  • Om AT-läkare, på grund av förändringar i verksamheterna kopplade till pandemin, inte har möjlighet att slutföra sin allmäntjänstgöring enligt planeringen är det viktigt att arbetsgivaren förlänger AT-läkares tidsbegränsade förordnanden så att allmäntjänstgöringen kan slutföras.

Källa: Läkarförbundet