Den pågående covid-19-pandemin har satt stor press på sjukvården i Stockholm. Vårdpersonalen får slita hårt, och den stora omställningen av vården innebär bland annat att mycket planerad vård fått ställas in eller skjutas på framtiden. Det gäller också mammografi, cellprovtagning och annan screening.

Enligt Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, innebär det här att en stor välfärdsskuld nu byggs upp. Den måste regionen redan nu ta sig an och ha en plan för. Det uppgav hon vid en pressträff på fredagen.

Därför får nu hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att ta fram en analys över de kort- och långsiktiga effekterna på vården. I uppdraget ingår också en analys av de ekonomiska effekterna av pandemin.

Anna Starbrink framhöll samtidigt att läget i Stockholm fortfarande är allvarligt och att det fortsatt är viktigt att ta ansvar och följa de riktlinjer och rekommendationer som finns.

Enligt de senaste siffrorna från Region Stockholm vårdas över 1 000 personer med covid-19 på sjukhus. Av dessa vårdas 221 i intensivvård.

Totalt har 795 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Region Stockholm.

Läs mer om uppdraget till hälso- och sjukvårdsförvaltningen i ett pressmeddelande från den blågröna koalitionen i Region Stockholm.