Som Läkartidningen tidigare har berättat har den politiska majoriteten – Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna – beslutat att Region Västernorrland måste spara nästan 200 miljoner kronor per år de kommande tre åren.

Förra året lade regionen 446 miljoner kronor på inhyrd personal och både primärvården och specialistvården är starkt beroende av hyrpersonal. Men den senaste tiden är det främst inom specialistsjukvården som kostnaderna har dragit iväg. Prognosen för 2019 pekar på minus 350 miljoner kronor.

Alla verksamheter uppmanas att vara sparsamma. Inga ökade medel kommer att betalas ut för att lösa nya behov – i stället gäller det att effektivisera och omdisponera resurser.

Redan förra hösten föreslog oppositionspartierna att Region Västernorrland bör införa en kriskommission där samtliga partier ska ingå, men den politiska ledningen var då skeptisk. Oppositionen har sedan dess upprepat kravet flera gånger.

På ett extrainsatt möte i regionstyrelsen i veckan fick oppositionen igenom förslaget, även om majoriteten inte vill kalla det för en kriskommission utan en »förstärkt budgetberedning«. Syftet är att försöka hitta lösningar på regionens krisande ekonomi över partigränserna. Budgetberedningen bemannas bland annat med ledamöter samt ersättare i finansutskottet.

– Nu får vi den här parlamentariska bredden med samtliga politiska partier representerade. Utgångspunkten är att titta på det allvarliga ekonomiska läget under de kommande tre åren, säger oppositionsrådet Jonny Lundin (C) till Örnsköldsviks Allehanda.

Regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) säger till lokaltidningen att regionen står inför en rejäl utmaning.

– Vi måste hitta ett sätt där vi har ett bredare arbete över de politiska partigränserna för att analysera och ha idéer kring åtgärder. Vi måste också se till att vi har ett så bra kunskapsunderlag som möjligt.