Tidigare i veckan presenterade Folkhälsomyndigheten siffror för smittspridningen i Region Stockholm som senare drogs tillbaka efter att ett fel i indata i modelleringen upptäckts. Detta har nu rättats och beräkningarna gjorts om. En uppdaterad rapport finns på myndighetens webbplats. De nya uppgifterna är att det för varje bekräftat fall i Region Stockholm går 75 obekräftade fall, och alltså inte 1 000 obekräftade fall som felaktigt sades tidigare i veckan.

– Det här är ju en siffra som ligger bättre till om man jämför med andra länder som har rapporterat och som är mer rimlig. Det var bra att felet upptäcktes snabbt och att det kunde åtgärdas, sa biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Han påpekade att siffrorna fortfarande bygger på en modellering, vilket ger en användbar, men inte nödvändigtvis korrekt, bild av verkligheten.

Den dag då flest var smittade i Stockholm beräknas nu ha varit den 8 april, och inte den 15 april. Och den 1 maj beräknas 26 procent av stockholmarna ha eller ha haft covid-19. Enligt tidigare uppgifter skulle det ha varit omkring en tredjedel.

Folkhälsomyndigheten presenterade som vanligt dagliga uppdaterade siffror vid presskonferensen.

751 nya fall har rapporterats för hela landet det senaste dygnet, vilket är den näst högsta siffran hittills för en enskild dag.

Närmare 300 av dem rapporteras från Region Stockholm, och det är den hittills högsta siffran från Stockholm för en enskild dag.

– Stockholm står för en ganska stor andel av de nya fallen, så det har dragit iväg just i Stockholm den här gången. Det är en enskild dag så vi ska inte dra för stora växlar, sa Anders Wallensten.

Men han påpekade att det alltså inte är en nedgång, tvärtom. Vad uppgången i Stockholm beror på vet man inte.

– En delförklaring kan vara att man testar mer personal, men vi tror inte det är bara det. Däremot verkar det inte vara en överrepresentation av folk över 70, utan snarare tvärtom, så förhoppningsvis är det inte fall i den grupp som drabbas hårdast.

I två andra regioner däremot, Västra Götaland och Jönköping, som också rapporterar större antal nya bekräftade fall i går, tror Folkhälsomyndigheten mer på att en ökad provtagning bland personalen kan förklara ökningen.