Det är i ett pressmeddelande som EMA berättar om den löpande granskningen – ett av de verktyg som myndigheten kan använda för att snabba på utvärderingen av en lovande läkemedelskandidat under ett hälsonödläge, som nu under den pågående pandemin.
Upplägget innebär att företaget Gilead, som står bakom remdesivir, skickar in data från pågående studier till EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP för granskning allt eftersom studierna blir klara.
Detta till skillnad från hur det går till i vanliga fall, då ett företag samlar data från aktuella studier och skickar in på samma gång för granskning, vid ansökan om godkännande.
Enligt Läkemedelsvärlden har uppdraget att genomföra granskningen och rapportera resultatet gått till Läkemedelsverket samt den tyska läkemedelsmyndigheten.
Förhoppningen är alltså att det på detta vis ska gå snabbare till ett eventuellt godkännande.
Läkemedelsvärlden konstaterar att det i helgen cirkulerade felaktiga uppgifter i flera medier om att ett godkännande av remdesivir i Sverige var mycket nära förestående. Uppgifter som Läkemedelsverket snabbt dementerade.
Enligt Monica Lidberg, direktör vid enheten för tillstånd på Läkemedelsverket, går det i dagsläget inte att säga hur snart ett godkännande för remdesivir mot covid-19 inom EU kan komma.
– Vi vet inte om det handlar om veckor eller månader, säger hon till Läkemedelsvärlden.
Läs också:
Ökat hopp för experimentell behandling vid covid-19
Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir
Ny översikt ska hjälpa läkare vid behandling av covid-19