Vårdsektorn har en central roll i hanteringen av covid-19, vilket gjort den till en måltavla för cyberattacker. Det konstaterar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som i en ny studie presenterar flera exempel där vården drabbats av IT-brottslighet under coronapandemin.

Ett exempel som tas upp kommer från Tjeckien där ett sjukhus som arbetade med covid-19-testning utsattes för en IT-attack. Attacken innebar att IT-system fick stängas ner och att operationer och annan verksamhet fick skjutas upp.

Ett annat exempel är ett nätverk med vårdcentraler i Texas som råkade ut för en så kallade »ransomware-attack«. Det är en attack där skadlig kod används för att exempelvis låsa journalsystem. Detta används sedan som påtryckningsmedel av bedragare för att pressa vårdinrättningarna på pengar.

Enligt FOI har också spanska, franska och thailändska sjukhus rapporterat om cyberattacker, men utifrån de öppna källor som studerats har inga IT-system på svenska sjukhus drabbats hittills.

FOI uppmanar dock vårdpersonal att vara noga med IT-säkerheten och rekommenderar »en digital motsvarighet till handtvätt«. Det handlar om att dubbelkolla information och källor.

– Vården måste kommunicera med allmänheten, den kan inte stänga in sig. Men vårdpersonal måste vara försiktig med länkar och mejl. Framförallt inne på sjukhusen, där de riskerar att smitta hela IT-system, säger David Lindahl, forskningsingenjör vid FOI och en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

FOI-studien »Cyberattacks in the healthcare sector during the first three months of the Covid 19 pandemic« finns att ta del av på FOI:s webbplats.