– Man hör på riksnyheter att nu minskar antalet IVA-fall. Det är inget vi känner igen här, säger Ingrid Stubelius, specialistläkare i anestesi och intensivvård och vice ordförande Västra Götalands läkarförening sektion SU, till Läkartidningen.

Hon får rapporter från sina kollegor på intensivvårdsavdelningarna. De vittnar om utmattade, ledsna och slitna medarbetare. Verksamheten har snabbt skalats upp med nya jourlinjer för att möta strömmen av svårt sjuka covidpatienter. På torsdagen vårdades 179 covidpatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset, varav 49 på IVA.

– Vi ser ingen ljusning, och det är också en bidragande faktor till att det känns tungt. Många pass ska tillsättas, det är ganska dålig framförhållning, och man har svårt att se när man ska få en lite längre period med återhämtning.

Nu har Västra Götalands läkarförening gått ut med en öppen vädjan till flera parter. De ber allmänheten att fortsätta följa riktlinjer för att minska smittspridningen. Och de vänder sig till politiker och sjukhusledning som de vill ska ta »den medicinska professionens tuffa situation på allvar och vidta åtgärder för att skydda såväl medarbetarnas hälsa som patientsäkerheten för de allvarligt sjuka göteborgare som just nu vårdas vid Sahlgrenska universitetssjukhuset«.

– Vi har en situation med en oerhört hårt belastad grupp medarbetare. Vi är överens med arbetsgivaren att det säkert finns individer som arbetar mer än vad kollektivavtalet egentligen tillåter, säger Ingrid Stubelius.

Regionen har valt att inte aktivera krislägesavtalet, en möjlighet som Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner förhandlat fram. Nu hoppas läkarna i stället på ett förstärkningsavtal likt det för läkarna på anestesiklinikerna i Sörmland. Ett sådant skulle kombinera bättre ekonomisk ersättning, större möjligheter till återhämtning och mer långtgående planering, med att arbetsgivaren kan begära ökad arbetstid.

– De kollegor jag har pratat med i Sörmland beskriver en likadan situation som vår, men att man får någon form av ersättning – en uppskattning som inte bara är en klapp på axeln och »bra jobbat«. Det är ord vi får höra väldigt mycket, säger Ingrid Stubelius.

Västra Götalands läkarförening vill också se ett statligt stöd, en sorts krispaket likt den regeringen gett till industrin.

– Man kan inte utföra den planerade vården just nu. Det betyder att sjukhusen inte får sina intäkter – vi genomför inte vår del av vårdöverenskommelsen. Samtidigt har vi jättestora utgifter för covidvården. Det går inte ihop, säger Ilja Laesser, ordförande Västra Götalands läkarförening sektion SU.

Hon är orolig att Sahlgrenska universitetssjukhuset ska drabbas av ett sparpaket när covidsituationen är över. Sjukhuset ligger enligt beräkningar ungefär 180 miljoner kronor back i nuläget.

– Här skulle man behöva statliga garantier till regionerna.

Föreningen påpekar att vården kommer att vara pressad en lång tid framöver, även när den pågående pandemin klingar av.

– Även om antalet covid-19-patienter minskar, har vi enorma vårdköer nu. Det blir vårt nästa uppdrag. Det blir inte tal om att vi får vila ut, även när det här är över, säger Ingrid Stubelius.

Västra Götalands läkarförening har lagt ut ett pressmeddelande med sin vädjan på föreningens webbplats.

 

Läs även:

Förstärkningsavtal ska ge läkare i Sörmland bättre ersättning