Under torsdagen presenterades årets sommarvärdar och bland dem finns alltså flera läkare. Däribland både statsepidemiolog Anders Tegnell och Björn Olsen, professor och infektionsläkare som tidigt förutspådde att det nya coronaviruset skulle komma att bli en pandemi.
Först ut blir Anders Tegnell, debutant i sammanhanget, som den 24 juni ska prata om hur Sveriges unika vägval i bekämpandet av covid-19 gjorde att han på ett par månader gick från att vara en anonym statstjänsteman till en av världens mest kända statsepidemiologer, förevigad i allt från tvål till tatueringar.
– Ja, jag kommer ju att prata om pandemin, förstås. Det kommer att bli lite personliga utflykter också, som bakgrund till varför jag är där jag är. Men det är ändå oundvikligt att prata om den här perioden. Om jag inte sa något om den skulle nog alla bli ganska konfunderade, säger han när Läkartidningen når honom på telefon.
Blir det några aha-upplevelser?
– Jag hoppas åtminstone att jag kan sprida några nya insikter och kunskaper om hur den här pandemin har utvecklats. Kanske ge lite inblick bakom kulisserna om saker som verkat kontroversiella på ytan, men kanske inte är det så mycket.
Han säger sig ha lite blandade känslor inför det hela.
– Det är ett fantastiskt radioprogram på många sätt så det är ju svårt att säga nej. Samtidigt är det vi är inne i nu, och det som jag åtminstone delvis kommer att prata om, en speciell situation. Det är något som många tycker och tänker och vet något om den. Då får man ännu mer än vanligt verkligen fundera på vad man säger, säger Anders Tegnell.
En viktig erfarenhet från de senaste månaderna tycker han är att allt som kan missuppfattas kommer att missuppfattas, även om man själv tycker att man är väldigt tydlig och »nog är det«.
– Lämnar man minsta öppning till något annat så tas ju den, säger han.
Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, som också varit en stark röst under pandemin, sommarpratar för andra gången. Hans program sänds den 28 juli.
– Jag kommer givetvis prata lite om pandemin och om varför jag tror att den inte blir den sista eller värsta. Men jag kommer inte låta hela programtiden gå till det som har förevarit här. Absolut inte, säger Björn Olsen som forskar om zoonotiska sjukdomar och 2010 var aktuell med boken »Pandemier, myterna, fakta, hoten«.
Vad ska du prata om mer?
– Jag kommer bland annat att prata om mitt stora livsintresse. Det är infektioner – så klart – och fåglar. Framför allt fåglar, det är liksom min ryggrad i livet, säger Björn Olsen, som är hängiven ornitolog.
Han kommer också prata om hur svårt det är att som läkare ställa diagnos på sig själv, och om varför han fått chansen att uppleva en andra pubertet.
– Jag drabbades av en sjukdom som gjorde att jag var tvungen att opereras och behöver stå på en livslång medicinsk behandling. En sjukdom som jag överhuvudtaget inte hade tänkt mig.
Björn Olsen, som trodde att alla symtom berodde på ohälsosam livsföring, försökte träna mer och mer, men fick mindre och mindre effekt av allt han gjorde.
– Till slut, efter oändligt många undersökningar och teorier hit och dit så är det ett enda litet prov som avslöjar allt. I programmet kommer jag att berätta vilken sjukdom det handlar om, säger han och tillägger:
– Våra kollegor som är endokrinologiskt intresserade tror jag ställer diagnosen ganska snabbt.
Hur mår du nu?
– Jag mår förträffligt. Bättre än jag förtjänar!
Vad hoppas du att den som lyssnar ska ta med sig från ditt program?
– Framför allt att man ska titta på fåglar. Det får oss att må bra och sätter i gång en massa trevliga processer i våra huvuden. Att upptäcka de här ständiga rörelserna, att ingenting är stilla. Det tycker jag att man kan ta med sig. Men naturligtvis även att pandemier – liksom fåglar – är väldigt rörliga.
Bland årets sommarpratare finns ytterligare en läkare, Yngve Gustafsson som är professor i geriatrik vid Umeå universitet. Hans program sänds den 13 augusti.
(uppdaterad 2020-06-17)