Förra veckan meddelade regeringen att man kommer att avsätta 5,9 miljarder kronor för att öka testkapaciteten och smittspårningen i hela landet. Nu har man också tecknat en överenskommelse med Sveriges Kommuner och regioner (SKR).
– Jag är glad att vi nu kan sätta punkt för de otydligheter som rått kring testning. Och med den här överenskommelsen hoppas jag att vi kan växla upp ytterligare för att öka testningen, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens i dag.
Enligt överenskommelsen ska staten betala för all testning av personer med symtom på aktiv infektion. Innan beslut om test tas ska det ske en medicinsk bedömning. Men denna bedömning behöver inte innebära ett läkarbesök, utan kan till exempel göras av en digital kontakt eller annan lösning för att underlätta hanteringen och undvika onödiga flaskhalsar.
Regionerna tar ansvaret för att utföra testerna.
– Med den här överenskommelsen har vi kunnat undanröja en hel del av de problem som funnits, sa Marie Morell (M), ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, på presskonferensen.
Både Lena Hallengren och Marie Morell poängterade att formerna för både testning och smittspårning kommer att variera eftersom olika regioner befinner sig i olika faser av pandemin.
– Testningen måste alltid vara ändamålsenlig. Man kan också använda olika metoder för att möta befolkningen. I vissa regioner använder man sig av primärvården som ingång, vissa andra har skapat digitala system och några har startat upp drive-in funktioner, sa Marie Morell.
Staten kommer även att ersätta regionerna för antikroppstestning av personer som misstänks ha haft covid-19. Testen ska vara kostnadsfria för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg samt brukare i särskilt boende och hemtjänst. Övriga i befolkningen erbjuds antikroppstestning mot egenavgift.
Överenskommelsen gäller från den 1 juni till årets slut.