1997 beslutades att den etiska plattformen ska ligga till grund för prioriteringar och etiska avvägningar inom hälso- och sjukvården. Men sedan dess har mycket hänt och nu menar Myndigheten för vård- och omsorgsanalys att regeringen bör överväga en översyn av plattformen.

Enligt Vårdanalys kommer horisontella prioriteringar – där olika sjukdomsgrupper ställs mot varandra – bli allt mer centrala för beslutsfattare i framtiden.

Samtidigt visar en genomgång som myndigheten gjort att principen om vård efter behov mellan sjukdomsgrupper inte genomsyrar den övergripande styrningen. I praktiken är detta ett undanskymt mål inom regionerna, enligt rapporten.

För att kunna styra resursfördelningen efter behov behövs det också bra underlag att utgå från. Men även här finns brister, menar Vårdanalys. De underlag som används i styrningen – på både statlig och regional nivå – saknar i stor utsträckning information som kan visa politiker och tjänstemän var de största behoven finns och hur de tillgodoses.

I rapporten lämnas ett antal rekommendationer.

Bland annat anser Vårdanalys att regeringen bör förstärka det horisontella perspektivet i sin styrning. Det handlar till exempel om att tydligare redovisa hur reformer och insatser förhåller sig till principen om vård efter behov mellan sjukdomsgrupper.

Regeringen bör också se över behovet om förbättrat kunskapsstöd om vård efter behov.

Man pekar också på att det har skett en snabb medicinteknisk utveckling och förändringar vad gäller befolkningens förväntningar och efterfrågan. Därför bör regeringen överväga om det finns behov att se över plattformen.

Hela rapporten med titeln »Styra mot horisonten – om vård efter behov som grund för horisontella prioriteringar« finns att ta del av på Vårdanalys webbplats.