I april avled en sjuksköterska som hade arbetat med covid-19-patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Sjuksköterskan hade testats positivt för sjukdomen och var sjukskriven i hemmet dagarna innan hon dog.

Händelsen anmäldes både till Arbetsmiljöverket och polisen. En åklagare har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Samtidigt har Arbetsmiljöverket under sommaren inspekterat arbetsplatsen. Efter inspektionen säger myndigheten nu att det inte går att fastställa att sjuksköterskan smittades på jobbet.

– Inget direkt pekar på det. Det var på en infektionsavdelning, som hade högre skyddsåtgärder eftersom de tog emot bara covid-19-patienter. Det är svårt för oss att avgöra det. Sjuksköterskan kan ha blivit smittad i samhället eller hemma. På arbetet fanns extra mycket skyddsutrustning, säger Susanne Wessberg, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, till tidningen Vårdfokus.

Under inspektionen upptäcktes dock vissa brister. Ansiktsvisir har återanvänts och det har förekommit andningsmasker som inte var CE-märkta eller hade tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket. Dessa förbjuder nu Arbetsmiljöverket sjukhuset att använda.

Vårdförbundets huvudskyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset ser det fortfarande som troligt att sjuksköterskan blev smittad på arbetet.

– Man har alltid full skyddsutrustning när man är inne hos patienten. Men det finns inga garantier för att man inte blir smittad under pågående vårdtillfälle. Man kan ju även bli smittad på sociala ytor, där personalen äter, fikar och har möten, säger hon till Vårdfokus.

Förundersökningen som gäller arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död leds av kammaråklagare Jennie Nordin. Hon säger att man väntar in Arbetsmiljöverkets utredning för att kunna gå vidare.

– Jag har förstått det som att det kommer dröja lite innan den är klar. Vi har hållit vissa förhör, säger hon till Vårdfokus.