– Rätt person ska göra rätt sak. Det sparar tid, skapar bättre arbetsmiljö och blir bättre för såväl personal som patienter, säger Lina Nordquist (FP), ordförande i Uppsala läns landstings produktionsstyrelse i ett pressmeddelande.

Beslutet om att göra en kartläggning av sjukvårdspersonalens administrativa arbetsuppgifter fattades på produktionsstyrelsens senaste möte. Målet är att ta reda på vilka administrativa arbetsuppgifter som måste utföras av sjukvårdspersonal, vad som kan utföras av annan personal och vad som kan göras effektivare genom bättre IT-system.  

Liknande projekt pågår på flera håll i landet. Förra veckan beslutade Region Skåne exempelvis att en tillfällig beredning ska tillsättas med uppgift att få bort överflödig administration. Och i maj startar en ny kirurgavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg som ska fungera som ett slags experimentverkstad med syfte att spåra onödiga tidstjuvar och frigöra mer tid till patientbesök (LT 03-04/2014).

I slutet av förra året kom Myndigheten för vårdanalys med rapporten »Ur led är tiden«. I den konstaterades det att de administrativa kraven bör utredas och förtydligas, både när det gäller patientrelaterad administration och  krav på mätning, redovisning och uppföljning. Göran Stiernstedt, nationell samordnare på Socialdepartementet, har fått i uppdrag av regeringen att komma med förslag på hur läkarnas tid kan användas bättre.