Sörmland och Västmanland har sedan tidigare haft ett samarbete med Karolinska universitetssjukhuset när det gäller vård av patienter med mycket svåra trauman, exempelvis efter bilolyckor.

Med ett nytt avtal mellan regionerna och Karolinska formaliseras samarbetet. Det sammanlagda befolkningsunderlaget för Karolinskas traumaverksamhet blir närmare 3 miljoner invånare. Det gör Karolinska till Sveriges största traumacentrum, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Samarbetet gäller både vuxna och barn. Det kan handla om stöd vid vård av svårt skadade på hemortssjukhuset eller när det finns behov av transport och fortsatt vård på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det här kommer att förbättra vården ytterligare för regionens patienter, dels med garanterad tillgång till Karolinskas högspecialiserade resurser, dels genom möjlighet till mer strukturerad utbildning för våra medarbetare, säger Bo Tideholm, chef för division kirurgi i Region Sörmland, ett pressmeddelandet.

Syftet med samarbetet är också att stärka utbildningen och forskningen på området.

– Sjukhusen i dessa regioner kommer att ingå i utbildningsnätverket vi har byggt upp. De kan också delta i våra återkommande telemedicinska konferenser där specialisterna går igenom samtliga traumapatienter som vårdas på våra sjukhus. Vid behov av snabb rådgivning kan de kontakta oss via telefon eller länk, säger Lennart Adamsson, verksamhetschef vid traumacentrum på Karolinska.