Denna webbplats vänder sig till läkare

Vetenskaplig maratonsändning för dödsdömde Ahmadreza Djalali

164 forskare maratonsänder just nu på Youtube för att rädda kollegan och forskaren Ahmadreza Djalali som hotas att avrättas i Iran.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)

Ett vetenskapligt och akademiskt maraton pågår just nu den 10 december – Internationella dagen för mänskliga rättigheter – på Youtube. Forskare världen runt sänder anföranden i olika vetenskapliga ämnen och uppmanar Iran att skona den dödsdömde svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali.

Bland talarna är rektorerna för de universitet där Djalali verkat, bland andra Ole Petter Ottersen, rektor för Karolinska institutet.

Se maratonsändningen här: Scientific & Academic Marathon for Ahmadreza Djalali

Läs även:

Svenska EU-parlamentariker kräver agerande i Djalali-fallet

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-12-11)
Från startsidan

EU-direktiv förbjuder frågor om nuvarande lön vid jobbintervjuer

Nytt EU-direktiv ska minska löneskillnader mellan könen

Ett EU-direktiv ska minska löneskillnaden mellan män och kvinnor, bland annat genom att frågan om nuvarande lön inte får ställas vid en jobbintervju – en fråga som Läkarförbundet redan i dag uppmanar medlemmarna att inte svara på då det kan försämra deras förhandlingsutrymme.

Patient skrevs ut på grund av platsbrist – tog därefter sitt liv

Patient skrevs ut på grund av platsbrist – tog därefter sitt liv

En psykiatripatient skrevs ut mot sin vilja från ett sjukhus i norra Sverige. Patienten tog kort därefter sitt liv. Långvarig platsbrist kan ha skyndat på utskrivningen. Regionen har gjort en lex Maria-anmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ministern: Regionernas ansvar att det finns tillräckligt med läkare

Ministern: Regionernas sak att det finns tillräckligt med läkare

När bristen på allmänläkare nyligen diskuterades i riksdagen hänvisade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till regionerna. De bör i sitt arbete ha Socialstyrelsens nationella riktvärde för fast läkarkontakt som utgångspunkt och det finns statliga bidrag att söka, säger ministern.

Forskare varnar för växande administration i offentlig sektor

Forskare varnar för växande administration i offentlig sektor

»Det finns en tydlig trend inom offentlig sektor, administrationen växer, administratörerna blir fler och rör sig uppåt i organisationerna«, säger organisationsforskaren Johan Alvehus.
 Han ifrågasätter om det verkligen leder till rätt prioritering av samhällets resurser.

Kunskapen om undernäring har förbättrats – ändå lider många

Svenska forskare: Många lider trots nya rön om undernäring

Trots att det finns enkla metoder som kan lindra undernäring är många patienter på sjukhus och andra vårdinrättningar undernärda, både i Sverige och internationellt, konstaterar forskare från Uppsala universitet och Sahlgrenska akademin i en färsk artikel i New England Journal of Medicine. (2 kommentarer)

EMA: Koppling mellan viktläkemedel och komplikationer

EMA: Nämn användning av viktläkemedel inför operation

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA uppger att patienter som tar viktminskningsläkemedel som Wegovy bör ta upp det med sin läkare inför operation då det skulle kunna öka risken för aspiration.

Förbättringspotential finns trots allt bättre förlossningsvård

Nyblivna mammor nöjda men vill ha mer information efter förlossningen

Mödrahälsovården och förlossningsvården har utvecklats positivt de senaste tio åren, enligt en ny rapport från Sveriges Kommuner och regioner (SKR). Andelen kvinnor som drabbas av allvarliga bristningar minskade mellan 2014 och 2023 och allt fler kvinnor går på eftervårdsbesök och andelen kvinnor som kände sig delaktiga i och trygga med sin vård nådde en ny högstanivå förra året. Samtidigt måste eftervård och amningsstöd bli bättre, konstaterar rapporten. (1 kommentar)

De tre systrarna blev alla läkare: »Många tycker att det är häftigt«

De tre systrarna blev alla läkare: »Många tycker att det är häftigt«

Kristina, Cecilia och Magdalena Johansson är alla läkare – och systrar. De gick samma läkarutbildning på Umeå universitet, gjorde alla sin AT på Skellefteå lasarett och doktorerade tillsammans. »Många som träffar oss tycker att vi är väldigt lika«, säger mellansystern Kristina.

Platsbrist och bristande rutiner bakom patients död

Platsbrist och bristande rutiner bakom patients död på sjukhus

En 76-årig kvinna med kända hjärtproblem fick stanna på en högt belastad akutmottagning i södra Sverige på grund av vårdplatsbrist. Där brast rutinerna gällande övervakning, patientsäkerhet och kollegialt stöd och detta ledde till att patienten dog, enligt en lex Maria-anmälan. (1 kommentar)

Över 95 procent av läkarstudenterna i Sydkorea vägrar att skriva AT-prov

Läkarstudenter vägrar AT-prov

Den utdragna läkarstrejken i Sydkorea mot dåliga arbetsförhållanden och låga löner växer. 95 procent av landets läkarstudenter vägrar att skriva motsvarigheten till våra AT-prov.

Dyrt konstverk på nytt sjukhusområde i Malmö får kritik

Dyrt konstverk på Malmös nya sjukhusområde leder till kritik

7, 9 miljoner kronor, så mycket har Region Skåne betalat för konstverket »Granens tid« som är placerat i det nya sjukhusområdet i Malmö. Priset har väckt reaktioner. Skattebetalarnas förening tycker att investeringen sticker i ögonen.

Förbundet nöjt med förslagen i ALF-utredningen men vill se förtydliganden

Läkarförbundet: Tänk på följande inför det kommande ALF-avtalet

Efter närmare ett decennium är det dags för en översyn av hur statliga medel ska fördelas mellan regionerna för utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Läkarförbundet är i det stora hela positivt till utredarens förslag.

Krönika: »Hon mår så dåligt, hur kan det få vara så här?«

»Hon mår så dåligt, hur kan det få vara så här?«

»Hon står framför mig i det kala samtalsrummet, inte patienten utan mamman. Mamman till flickan som inte vill äta, inte vill prata och inte vill leva.« Ibland kan man som läkare inte göra så mycket annat än att ta emot. Det skriver Jessica Järkvik Krönmark om i sin krönika. (7 kommentarer)

Ljungby lasarett kan komma att drivas enligt Norrtäljemodell

Norrtäljemodellen kan få en efterföljare i Region Kronoberg

Tre Smålandskommuner och Region Kronoberg kan tänka sig att starta ett gemensamt bolag, eventuellt med viss finansiering från näringslivet, för att akutsjukvården ska bli kvar på Ljungby lasarett.

Kvinna dog i sepsis – Regionen anmäler flera vårdmissar

Kvinna dog i sepsis – Region Skåne väljer att anmäla flera vårdmissar

En kvinna i 30-årsåldern med oklara buksmärtor bollades mellan vårdcentral och akutmottagning på ett sjukhus i södra Sverige. Hon avled senare i sepsis. Nu har Region Skåne lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Vårdplatskris i Östergötland – tuff kritik från läkare mot för ljus bild

Vårdplatskris i Östergötland – läkare ger kritik mot för ljus bild

Regionledningen i Östergötland gick i början av juli ut med att vårdläget var ungefär som en vanlig sommar. Men efter att läkare larmat och vittnat om att »patienterna skrivs hem för tidigt av förtvivlade avdelningar« och att det känns som vården kollapsar säger nu även den tillfälligt utsedde sjukhuschefen att läget är tufft. (2 kommentarer)

Stockholm öppnar en ny nationell stödlinje för psykisk ohälsa

Region Stockholm öppnar en ny nationell stödlinje för psykisk ohälsa

Region Stockholm har fått i uppdrag av regeringen att öppna en nationell stödlinje för psykisk ohälsa. Från och med december ska det gå att få kontakt via nätet eller telefon dygnet runt.

ABC om Sicklecellsjukdom – vanliga och farliga komplikationer

Sicklecellsjukdom – om vanliga och farliga komplikationer

Sicklecellsjukdom är en allvarlig genetisk sjukdom som kännetecknas av att kroppen producerar defekt hemoglobin. Komplikationer relaterade till sjukdomen kan drabba alla kroppens organsystem. Som läkare är det viktigt att snabbt identifiera patienter med sicklecellsjukdom som söker med akuta besvär, och skyndsamt påbörja handläggningen.