En kraftigt överviktig man i 45-årsåldern sökte läkare på vårdcentralen eftersom han två dagar tidigare plötsligt fått hosta och blivit andfådd. Han hade sedan tidigare astma, men astmasprej hjälpte nu inte.
Vid läkarundersökningen framkom lätt andfåddhet i vila, inga biljud på lungorna och CRP 50. Patienten var feberfri. Läkaren bedömde att det rörde sig om en misstänkt luftvägsinfektion. Patienten ordinerades penicillin och uppmanades återkomma några dagar senare om han inte blev bättre. Efter två dagar återkom patienten därför, han var då så trött att ha inte kunde stå på benen. Läkaren misstänkte nu lungemboli och remitterade patienten till sjukhusets akutmottagning. Där konstaterades efter skiktröntgen av bröstkorgen en stor blodpropp som påverkade båda lungorna. Patienten lades in med blodförtunnande behandling men försämrades ytterligare och avled två dygn senare.
En närstående till patienten har anmält händelsen till Socialstyrelsen. Senare har ärendet flyttats över till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
IVO kritiserar läkaren och menar att hans handläggning inte varit i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Enligt IVO borde fynden och iakttagelserna vid undersökningen under det första besöket på vårdcentralen ingett misstanke om lungemboli och därför föranlett vidare utredning. IVO skriver att plötsligt påkommande andfåddhet alltid bör inge misstanke om blodpropp i lungan och påpekar att den aktuella patienten dessutom hade en riskfaktor i form av sin övervikt. IVO menar att patienten inte hade några symtom på luftvägsinfektion eller allergi som kunde förklara andfåddheten och att den något förhöjda snabbsänkan kunde bero på blodproppen som gav inflammation.
Men IVO skriver också att även om rätt diagnos ställts vid det första besöket på vårdcentralen, är det inte säkert att det hade påverkat utgången för patienten.