Varför skrev ni artikeln?
För att ge en introduktion till ett viktigt ämne som behöver belysas i strävan efter jämlik vård. Förhoppningsvis kan artikeln stimulera till ett ökat intresse att lära sig mer.
Vilka hoppas du ska läsa artikeln?
Innehållet är relevant för alla som bedömer hud i sitt arbete, så förutom hudläkare till exempel allmänläkare, infektionsläkare och barnläkare.
Vad tycker du själv är särskilt svårt att bedöma vid melaninrik hud?
Främst potentiellt allvarliga hudtillstånd där rodnad är ett centralt symtom i ljus hud. Några exempel är infektionssjukdomar, läkemedelsreaktioner och förstadium till blåssjukdomar.
Hur kan man öka kunskapen om melaninrik hud?
Genom att på läkarutbildningen, vårdutbildningar och i andra utbildningssammanhang se över representationen i utbildningsmaterial. Jag tror också på riktad vidareutbildning till de personalkategorier som denna kunskap är relevant för.
Hur valde du specialitet?
Redan under läkarutbildningen tyckte jag dermatologi verkade vara en intressant och rolig specialitet. Den är både teoretisk och praktisk, och patienterna består av såväl barn som vuxna. Dermatologins växande roll globalt innebär också att jag kan kombinera den med mitt intresse för global hälsa på ett spännande och givande sätt.