I dag har ett år gått. 117 miljoner fall har hittills registrerats globalt, och just nu pekar utvecklingen på en uppgång, även i Europa (EU/EEA) med hittills 23 miljoner fall, enligt siffror från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som presenterades på dagens myndighetsgemensamma presskonferens.
Den uppåtgående trenden har varit tydlig även i Sverige sedan ett par veckor, konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell. Möjligen avstannar ökningen något, men på en för hög nivå.
– Alldeles för hög nivå för att det ska vara riktigt hållbart i längden, sa Anders Tegnell.
Sverige har hittills haft drygt 700 000 fall. Drygt 13 000 personer har avlidit, och 5 450 personer har vårdats på IVA med bekräftad covid-19.
– Vi behöver få ner smittspridningen rätt ordentligt. Men vaccinationerna har haft bra effekt.
Det är främst på särskilt boende och även i hemtjänsten som effekten märks. I särskilt boende har 92 procent fått minst en dos, och bland personer med hemtjänst har 63 procent fått minst en dos.
Vaccinationerna har nu även fått effekt på antalet avlidna per vecka.
– Det är den positiva delen, sa Anders Tegnell.
Hittills har drygt 1 miljon vaccindoser getts i Sverige.
Men en ökad belastning på sjukhusvården och IVA väntas med anledning av den senaste tidens ökning av antalet smittade.
– Vi ligger på en väldigt hög nivå och börjar närma oss 1 500 personer som behöver sjukhusvård, sa Iréne Nilsson Carlsson, Socialstyrelsen.
Ett annat orosmoln är den sydafrikanska varianten som nu finns i nio regioner i landet. I en intervju i Studio ett i P1 på torsdagseftermiddagen efterlyste epidemiologen Joacim Rocklöv regional nedstängning där varianten finns.
Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror att det är en stor förenkling av verkligheten att tro att en större nedstängning är lösningen. Han sa också att han önskar bättre kunskap om i vilka miljöer smittspridningen »tar fart« för att veta vilka delar av samhället som behöver hårdare reglering.
– Det är fortfarande lite av ett mysterium, man har ju stängt stora delar av samhället i olika delar av världen under olika perioder och fortsatt haft en hög smittspridning. I andra delar av världen har man haft mycket lättare nedstängningar och inte fått någon smittspridning.
(uppdaterad 2021-03-12)