En kvinna i 45-årsåldern sökte läkare på vårdcentralen för magsmärtor om natten samt sura uppstötningar och ont upp mot halsen. Patienten var vid undersökning öm i bukens övre del. Läkaren bedömde besvären som gastrit och satte in ett syrahämmande läkemedel och två olika antibiotika, s k trippelbehandling, eftersom han misstänkte Helicobacter pylori. Inga sådana prover hade dock tagits. Patienten bokades in för återbesök två veckor senare. I journalen från det besöket finns inga uppgifter om hur magbesvären utvecklats eller hur behandlingen gått.

En vecka efter uppföljningsbesöket kontaktade patienten en annan vårdcentral för samma besvär som inledningsvis. Prover för Helicobacter pylori togs men svaren var negativa.

Patienten har anmält läkaren vid den första vårdcentralen till Socialstyrelsen, senare har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tagit över ärendet. Patienten anser att hon har blivit feldiagnosticerad och fått felaktig medicinering.

IVO konstaterar att Helicobacter pylori är mycket vanligt förekommandet men att endast ett fåtal individer får besvär av den. För att minska risken för cancerutveckling kan det enligt IVO vara värdefullt att behandla Helicobckter pylori hos en mindre grupp där sår utvecklats i magsäcken eller tolvfingertarmen. Sådana sår kan diagnosticeras enbart med gastroskopi, skriver IVO. Enligt IVO är trippelbehandlingen en etablerad metod för att bota infektion i magsäcken från Helicobacter pylori. IVO påpekar dock att man på grund av problemen med antibiotikaresistens ändå avråder från behandling om det inte är absolut nödvändigt. Trippelbehandling är alltså inte självklart ens om Helicobacter pylori-infektion påvisats.

Att sätta in trippelbehandling när varken sår eller Helicobacter pylori-infektion diagnosticerats står enligt IVO i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. IVO kritiserar därför läkaren för handläggningen. Myndigheten poängterar också att en uppgift om en eventuell tidigare provtagning som visat Helicobacter pylori inte skulle ändra den bedömningen.