En man i femtioårsåldern sökte vårdcentralens läkare på grund av tryck över bröstet med utstrålning i båda armarna, mest i vänster arm. Läkaren gjorde ett EKG som visade helt normala förhållanden och bedömde att patienten hade en seninflammation i vänster armbåge. Av journalen framgår ingen misstanke om kärlkramp. Patienten rekommenderades inflammationsdämpande behandling.
Tre månader senare lades patienten in på hjärtintensivvårdsavdelning efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt under ett arbetspass tidigare på dagen.
Patienten uppgav att han haft centrala bröstsmärtor med utstrålning i vänster arm av och till under cirka tre månaders tid samt att både hans far och farfar drabbats av hjärtinfarkt i yngre åldrar. Patienten var också storrökare. En undersökning visade förträngningar i hjärtats kranskärl.
Patienten har anmält läkaren vid vårdcentralen för att ha ställt felaktig diagnos. Ursprungligen kom anmälan in till Socialstyrelsen, men senare har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, övertagit ärendet.
IVO skriver i sin bedömning att de symtom som patienten sökte till vårdcentralen för borde ha föranlett misstanke om bakomliggande kranskärlssjukdom, något som ställer större krav på att inhämta bakgrundsinformation och att journalföra den än vad läkaren gjorde. IVO anser att läkaren borde ha tagit in och journalfört uppgifter om riskfaktorer för kranskärlssjukdom som ärftlighet och rökvanor, men också om patientens medicinska bakgrund och allmänna hälsotillstånd. IVO anser också att läkaren borde gjort en kroppslig undersökning inklusive att lyssna på hjärta och lungor samt att mäta blodtryck.
IVO anser att läkaren därmed inte gett patienten vård och behandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och riktar därmed kritik mot läkaren.