»Svart bälte i föräldraskap« är den tredje boken som Lotta Borg Skoglund har varit delaktig i. »ADHD – från duktig flicka till utbränd kvinna« och »Lyssnar din tonåring?« är namnen på de tidigare böckerna. Foto: Eva Lindblad

Lotta Borg Skoglund, specialist i allmänmedicin och psykia­tri, forskare, föreläsare och författare, har just släppt boken »Svart bälte i föräldraskap« (medförfattare Martina Nelson), men kan inte riktigt stanna upp och njuta av att den första upplagan sålde slut på en vecka.

– Nej, jag sitter faktiskt med lite magknip just nu. Deadline för nästa bok [även den med Martina Nelson som medförfattare, red anm] närmar sig med stormsteg. Den har inte något namn ännu, men i den behandlar vi ADHD i arbetslivet. Vi har samlat aktuell forskning och vill ge konkreta råd om hur man kan tackla ADHD på jobbet. Vi tror att det finns ett sug efter en sådan bok och att den kommer att vara lika välkommen som den senaste, som ju är tänkt att fungera som en handbok i hur man löser vardagen i NPF-familjer.

Lite har du väl ändå kunnat njuta, och kanske reflektera över mottagandet?

– Ja, jag är ärligt talat väldigt stolt över att jag vågade ta steget att skriva om och ge råd till NPF-familjer. Jag är ju inte expert på barn, och var väl medveten om att jag gav mig ut på djupt vatten. Det finns så många kollegor som kan så mycket mer på det området, och jag hade aldrig vågat ge ut bo­ken utan den stöttning och de råd jag har fått från kloka och duktiga kollegor. Det känns som att jag stått på giganters axlar.

En andra upplaga av »Svart bälte…« är redan tryckt. Vad hoppas ni uppnå med boken?

– Det är ju tyvärr så att vi inom psykiatrin inte alltid räcker till för alla patienter. Om vi kan så är det bra att vi delar med oss av våra kunskaper och visar att man som föräl­der och patient har styrka i sig själv och kan våga göra mer själv. Vi vill helt enkelt visa på möjligheter och strategier för att få familjeli­vet att fungera. På så sätt kan förhoppningsvis trycket på vården minska lite. Vi riktar oss även till vårdpersonal, skola och socialtjänst som möter de här barnen. Jag hoppas till exempel att skolpersonalen kan ha stöd och vägledning av boken. Det är så viktigt att kunna nå samsyn. Ibland när det uppstår frustration kring en patientgrupp kan det bli lite väl mycket pajkastning, men vi måste inse att alla kan bidra och dra sitt strå till stacken.

Du är snart aktuell som temaredaktör för Läkartidningens Tema ADHD hos vuxna (i början av 2022), och dessutom har du tackat ja till att ingå i en forskargrupp vid Karolinska institutet som leds av Lisa Thorell, docent i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap. I ett internationellt nätverk av forskare i tiotalet länder undersöker ni hur skolundervisning på distans fungerat under coronapandemin. Finns det något intressant att berätta om studierna redan nu?

– Ja, vi ser till exempel att barn och föräldrar i Sverige klarat sig bättre än internationellt jämförbara grupper, men samtidigt ser vi att NPF-familjerna i landet generellt sett farit väldigt illa. Det är tydligt att framför allt föräldrarna fått göra lejonparten av jobbet när det kommer till barn med NPF. Självstudier på distans har inneburit en jättebelastning, med ökad stress och oro och barn som tappar sina betyg. Men det finns också de som rapporterar positiva effekter: »Tänk att kunna få äta lunch med mitt barn.«

Det här är tidiga data. Kommer det fler spännande resultat från er snart?

– Oj, ja. Det finns massor av intressanta data att publicera. Vi ska bland annat titta på hur vi kan förbereda oss inför liknande situationer i framtiden. Ingen av oss var förberedd på att gå in i det här forskningsprojektet, men det är verkligen jättespännande och roligt att jobba i internationella forskargrupper och ha kollegor över hela världen.

 

Lotta Borg Skoglund

Yrke: Specialist i allmänmedi­cin och psykiatri, författare, forskare.

Ålder: 46 år.

Familj: Maken Per, akutläkare, 5 barn mellan 13 och 17 år.

Bor: Stockholm.

Aktuell: »Svart bälte i föräldraskap«, en handbok i hur man löser vardagen i NPF-familjer [NPF: neuropsykia­trisk funktionsnedsättning, red anm], utgiven av Natur & Kultur.