– Från och med i dag fredag har regiondirektören beslutat om det vi kallar »Särskild organisation Ukraina«. Det är ett format som innebär att vi kan samordna och snabba på beslutsfattande i de frågor som berörs av det som nu sker, säger Erik Lagersten som är förändringsdirektör i Västra Götalandsregionen och som leder den nya organisationen.
Den är uppbyggd efter ordinarie krisledningsstruktur, även om den nuvarande situationen inte klassas som en kris i nuläget utan mer handlar om förebyggande arbete. Organisationen ska se över sådant som kan påverkas av kriget i Ukraina, till exempel försörjning av läkemedel och drivmedel.
– Vi planerar för störningar i våra logistikkedjor. Man måste kunna anta att världshandeln påverkas eller att det blir brist på vissa varor när sådant här händer, säger Erik Lagersten och fortsätter:
– Men det vi har prioriterat mest är IT-säkerhet eftersom vi sett tidigare att det är ett stort hot att utsättas för påverkan av våra IT-system.
Han syftar bland annat på cyberattacker mot regionen i slutet av 2020, händelser som kom att utredas av Säkerhetspolisen.
Under torsdagen tillsatte även Region Dalarna en krisledningsgrupp. Också den ska undersöka hur regionen kan påverkas av kriget.
– Det handlar om materielförsörjning, eventuella flyktingströmmar, IT-säkerhet och så vidare. Vi ska göra riskanalyser och vara beredda på allt, ingen vet ju vart det här tar vägen, säger regiondirektör Karin Stikå Mjöberg som leder gruppen.
Initialt kommer gruppen att bestå av henne, säkerhetschefen, hälso- och sjukvårdsdirektören, kommunikationsdirektören, tjänsteman i beredskap, IT-direktör och förvaltningschef på regionservice.
Region Jämtland Härjedalen har med anledning av kriget beslutat att gå upp i stabsläge och ska bland annat se över IT-säkerheten. Och regiondirektören i Örebro län har beslutat aktivera ett särskilt förvaltningsövergripande arbete för att analysera hur situationen kan påverka regionen.
För flera regioner innebär den nuvarande situationen att man går från en sorts beredskap rakt in i en annan.
– Vi har ju haft en ledningsgrupp för pandemin. Den avslutades i går. Och så fick en ny ledningsgrupp starta. Det känns ju jättekonstigt, säger Karin Stikå Mjöberg.
Läs även:
WHO stöttar Ukraina med akut medicinsk utrustning
KI:s rektor om Ukrainakriget: Höjd beredskap för att kunna hjälpa
Läkare utan gränser skickar hjälpteam till Ukraina efter den ryska invasionen
MSB varnar för IT-attacker mot sjukvården