– När jag fick frågan blev jag ganska rädd, fick en akut insättande huvudvärk och tänkte »Herregud, hela sommaren åt helvete«, säger Agnes Wold, överläkare och klinisk bakteriolog som gör sin debut som sommarvärd den 11 augusti.

– Men det här är inget som man tackar nej till. Vill folk lyssna, får man ta chansen, tillägger hon.

Agnes Wold arbetar med att utveckla ett vaccin mot allergi tillsammans med sin forskargrupp på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Men det är inte det som hon huvudsakligen kommer att tala om i sitt sommarprogram, utan om det som hände 1995. Då skakade hon och kollegan Christine Wennerås om forskarvärlden med en studie som publicerades i Nature. I studien visade de att kvinnor systematiskt diskriminerades när ansökningarna till Medicinska forskningsrådet (MFR) bedömdes. 22 av 26 tjänster gick till män, trots att cirka 40 procent av de som sökte var kvinnor.

– Det blev en stor skandal. Kvinnor behövde mycket mer meriter för att få tjänster i forskningsrådet. Det är 20 år sen nu, och man börjar glömma, så jag tänkte rota fram lite gamla papper, säger Agnes Wold.

 Vad har hänt sedan dess. Ser det bättre ut i dag?

– Nej, det är precis likadant. Meritokatrin är satt på undantag. 

Agnes Wold kommer även att prata om några av kvinnorna som slogs för rätten att vara intellektuella människor för hundra år sedan. Personer som Sveriges första kvinnliga läkare Karolina Widerström och Elsa Eskilsson, som blev Sveriges första kvinnliga docent men var omstridd bland sina manliga kollegor och tog sitt eget liv.

– Jag är gift med en historiker och arkivarie och tycker oerhört illa om aktiv glömska och okunskap. Så det vill jag gärna råda bot på, säger Agnes Wold som också har gjort sig hörd i amningsdebatten och avlivat en hel del medicinska myter under karriärens gång. En av dem är hur mycket vatten som vi måste dricka per dag.

– Jag vet inte om jag hinner med några medicinska myter. Vi får se om det får plats i programmet, säger hon.

När det gäller musiken är en relativt säker gissning är att det blir minst ett stycke med manskören Orphei Drängar från Agnes Wolds födelsestad Uppsala.

– Manskörer är det vackraste jag vet.

Simon Kyaga, överläkare i psykiatri, kommer i sin tur välja musik som delvis återspeglar hur det är att lida av bipolär sjukdom. Han har tillsammans med en forskargrupp presenterat världens största studie om sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom. I mars doktorerade han vid Karolinska institutet. Han har tidigare varit ordförande i Sveriges yngre läkares förening (Sylf) Stockholm och är vetenskaplig sekreterare i Svenska läkaresällskapet och Psykiatrifonden. I sitt sommarprogram den 27 juni ska han försöka ge svar på frågan som Aristoteles ställde för tvåtusen år sedan: »Varför är det så att alla som blivit framstående inom filosofi, poesi eller konst är melankoliker?«.

– Så som vi i studien har definierat kreativitet – kreativa yrken – finns det helt klart ett samband mellan kreativitet och galenskap, säger han och fortsätter:

 – Det är ett oerhört spännande forskningsområde. Som kliniker har jag länge sett ett samband och träffat många patienter med exceptionella förmågor. 

Bea Uusma, författare, illustratör och läkare på Karolinska institutet, är sommarvärd den 3 augusti. Hon fanns inte på plats när sommarpratarna presenterades i Radiohusparken, men hälsade att hennes sommarprogram kommer att ha besatthet som tema och att hon ska spela upp oförklarliga ljud från havsdjupen. I höstas fick Bea Uusma Augustpriset för sin bok »Expeditionen, Min kärlekshistoria« som handlar om Andréexpeditionen.

– I femton år har jag försökt komma fram till en öde ö i Norra ishavet, trots att jag egentligen hatar att frysa. Jag ska berätta om när jag äntligen lyckades. Jag kommer att prata om ett stulet revben i ett vadderat kuvert på Ica Dalagatan. Om paniken man får när man har råkat äta lera från Nordpolens havsbotten och inser att den kanske är full av bakterier, tidigare okända för mänskligheten.