Slutreplik. Magnus Röjvall skriver i sin replik på mitt tidigare debattinlägg i Läkartidningen [1, 2] att det krävs mer resurser till primärvården. Han har naturligtvis helt rätt i det. Samtidigt finns det flera uppskattade och välfungerande vårdcentraler i Stockholm med 1 200–1 500 listade patienter per specialist, alltså 1 000 patienter färre än vad Capio rekommenderar.
För att förtydliga: en risk med alltför många listade patienter på en vårdcentral är att det helt enkelt inte finns möjlighet att träffa en läkare, varken digitalt eller fysiskt.
Samma vecka som jag skickade in min debattartikel träffade jag en äldre kvinna som fått recept på Imovane i många år utan att ha träffat någon läkare. Två dagar senare fick jag ett meddelande från en sjuksköterska om att skriva recept på blodtrycksmedicin till en ännu äldre kvinna som varken lämnat blodprov eller träffat en läkare sedan hösten 2020. Detta skedde alltså på en vårdcentral med engagerad personal som verkligen försöker göra sitt bästa för patienterna.
Magnus Röjvall skriver: »Jag ser alltså inte alls att ansvarstagande vård som drivs privat behöver krocka med hälso- och sjukvårdslagen. Skulle en krock trots allt vara nära sätter våra verksamheter patienternas behov främst.«
Det är ett väldigt intressant uttalande som sätter fingret på huvudproblemet med Capios verksamhet. Magnus Röjvall verkar mena att Ramsay Santé, Robur fonder och de andra storägarna skulle avstå vinst och utdelning till förmån för patienterna när intressena krockar. Där tror jag att han har fel.
Jag har som sagt inget emot privat drivna vårdcentraler som startats av ambitiösa och ansvarstagande läkare – de bidrar till en mångfald som kan behövas som komplement till ibland tungrodd regional vård – men Capio är inte ett exempel på ett sådant företag, utan ett aktiebolag vars syfte är att tjäna pengar enligt aktiebolagslagen. Aktiebolag som har andra syften ska redovisa dem i sin bolagsordning. Vad jag kan se står det ingenting om att prioritera patienter eller vårdbehov i Capios bolagsordning. Eller har jag missat något?