Detta är en efterlängtad bok på svenska inom området genetisk vägledning, ett snabbt växande fält inom hälsovård och preventiv vård. Ökad kunskap om genetikens påverkan i många vanliga sjukdomar såsom cancer, hjärt–kärlsjukdom och neurologiska tillstånd, men även i många ovanliga tillstånd, ger vården allt större utmaningar att förvalta kunskapen och göra om den till något användbart för patienterna och deras anhöriga.
Det är där, i patientmötet, som den genetiska vägledningen sker som en process. »Genetisk vägledning« beskriver de olika praktiska delarna i den processen. Boken ger tips och förslag och är ett välkommet tillskott till den växande skara av vårdgivare som dagligen, eller ibland, möter patienter och anhöriga med frågor kring ärftlighet och genetisk diagnos. Texten ger en bas som behövs för att förstå syftet och processen bakom genetisk vägledning. Boken beskriver strukturen i den genetiska vägledningen och belyser de viktigaste hållpunkterna i den processen, till exempel med flera kapitel om samtal och samtalskonst och hur vårdgivaren kan förhålla sig till patienters olika upplevelser av risker, kriser och bemötande av känslor. Boken lyfter även fram vikten av familjens roll och behovet av stöd till patienterna, och avslutas med beskrivande förklaringar och bilder av grundläggande genetik och genetiska koncept.
»Genetisk vägledning« ger möjlighet för alla professionella nivåer, från student till mångårigt erfaren vårdgivare, att bygga på sina kunskaper och färdigheter inom genetisk vägledning. Den sammanfattar på ett pedagogiskt, lättillgängligt och okomplicerat sätt de olika praktiska delarna i processen, vilket gör den lätt att ta till sig oavsett professionell bakgrund. Studenter som använt boken i masterprogrammet i genetisk vägledning har lyft fram denna som en av de viktigaste böckerna som gett dem inblick i och förståelse för den profession de snart ska bemästra.
Ulrika Hösterey Ugander avled i december 2020. Boken togs fram av henne och Ulf Kristoffersson, som sedan slutförde arbetet.