Det nya psykiatrihuset på Norrlands universitetssjukhus, Nus, beskrivs som en mycket efterlängtad satsning.
Tanken är att alla verksamheter ska samlas under ett tak. Det nya huset är nästan lika stort som Lycksele lasarett och ska rymma barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri, rättspsykiatrisk vård och psykiatrisk akutmottagning.
Tidigare har den psykiatriska vården i Umeå varit utspridd, både inom och utanför sjukhusområdet – dessutom i trånga, slitna lokaler som varit dåligt anpassade för verksamheten.
I augusti invigdes huset, och i september flyttade delar av öppenvården in.
Men nu radar problemen upp sig.
Kommunal bad nyligen Arbetsmiljöverket gripa in genom en så kallad 6:6a-anmälan. Enligt anmälan har anställda blivit sjuka av den dammiga luften i de nya lokalerna, som inte var färdigställda vid inflytten.
Även läkarna funderar på att göra en anmälan.
Personalen jobbar bland buller och byggdamm, berättar ST-läkaren Novalie Lilja. Hon är skyddsombud för läkarna och tillförordnad överläkare.
– Man kan förstå och acceptera att alla detaljer inte är på plats. Men vi har i princip fått flytta in i omöblerade lokaler, säger Novalie Lilja.
Hon fortsätter:
– Jag fick ingen information om att vi skulle flytta in till en pågående byggarbetsplats. Vi hade inte gått med på det om vi vetat om det.
Den psykiatriska slutenvården skulle egentligen ha börjat flytta in i huset den här veckan. Men flytten har skjutits fram eftersom lokalerna inte har städats.
Förutom bullret, stöket och byggdammet saknas flera viktiga detaljer enligt Västerbottens läns läkareförening – som fungerande möbler för psykiatrisk verksamhet, tillräckliga utrymmen för handledning/administrativt arbete för läkarna och ett låssystem som de känner sig trygga med.
De nya stolarna är exempelvis för små för många av patienterna och svåra att sitta i längre stunder. Efter protester från personalen, har gamla möbler tagits in som en tillfällig lösning.
Ett annat stort problem rör läkarnas säkerhet. I de gamla lokalerna har läkarna haft full nyckelaccess. I de nya måste läkarna däremot checka ut speciella nycklar när de går jour eller akut kallas in från öppenvården till en vårdavdelning.
– Vi ser med oro på risken att vi i akuta situationer kommer in på en avdelning utan att ha hunnit hämta ut en specialnyckel, och blir inlåsta vid en hotfull situation, säger Novalie Lilja.
Enligt henne har de fackliga representanterna inte varit tillräckligt delaktiga. Samverkan har både brustit under själva byggprocessen och inför flytten, tycker hon.
– Det är klart att flyttar alltid innebär nya utmaningar, miljöer och arbetssätt. Men vi känner att vi varken får hjälp med den fysiska eller psykiska arbetsmiljön och inte riktigt kan genomföra vårt uppdrag just nu.
Dialogen med arbetsgivaren har dock förbättrats den senaste tiden, enligt henne. Nu hålls veckovisa möten med skyddskommittén angående arbetsmiljön inom öppenvården, och i tisdags gjordes en skyddsrond inför den stundande flytten av slutenvården.
Marina Uppenberg, som är biträdande verksamhetschef för vuxenpsykiatrin vid Nus, håller med om läget och beskriver det som allvarligt.
– Just nu lever vi lite i kaos. Men vi gör väldigt mycket för att åtgärda problemen.
Hon säger själv att hon blev överraskad över att det nya psykiatrihuset inte var färdigt.
– Vi verksamhetschefer har inte heller haft kännedom om det. Vi har bara fått höra »var lugna det kommer att bli klart«.
Hur har det kunnat bli så här rörigt?
– Det jag hört är att kommunikationen mellan fastighet och entreprenörerna inte har fungerat. När vi åtgärdat de akuta problemen måste vi utreda vad som gått snett, säger Marina Uppenberg.
Hon är däremot säker på att det nya huset kommer att fungera bra på längre sikt.
– Det är ett fantastiskt fint hus som på många sätt är väldigt väl anpassat för vår verksamhet. Men början har inte alls blivit bra.
(uppdaterad 2022-10-28)