Den nu pågående vågen av protester mot den iranska regimen har hållit på över två månader där hundratals personer dödats, däribland barn, enligt uppgifter från FN och människorättsorganisationer. Upprinnelsen är 22-åriga Jina Mahsa Aminis död, efter att hon gripits av landets sedlighetspolis för att ha burit en hijab på ett olämpligt sätt. Hon ska ha misshandlats, hamnat i koma och senare avlidit av sina skador.
Händelsen utlöste en omfattande protestvåg som fick snabb spridning i landet. Också läkare i Iran har anslutit sig och protesterat, exempelvis mot att regimen placerat säkerhetsstyrkor på sjukhusen för att komma åt demonstranter och att läkare gripits och hotats. Läkare har också öppet ifrågasatt att Jina Mahsa Amini skulle ha dött av en hjärtinfarkt, vilket var den officiella förklaringen till dödsfallet.
Polisens och regimens agerande har väckt mycket starka reaktioner runtom i världen. Till exempel EU har infört ytterligare sanktioner mot landet.
I Sverige har också några läkare startat ett initiativ för att visa sitt stöd till kollegor och övrig befolkning i Iran. Under parollen “kvinna, liv, frihet” har de samlat videoklipp från nära 150 läkare runtom i världen. Där finns bland annat namnkunniga svenska sådana, som Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson och Sylfs dito Shadi Ghorbani. Därtill syns till exempel internetprofilen Kayvan Mirhadi, läkare i New York med en miljon följare på Instagram.
– Det är ett fristående initiativ som vill göra någonting för att visa stöd för folket och läkarna i Iran, visa att världen är med och stöttar dem, berättar Sogand Sajjadi, specialist i allmänmedicin i Malmö och en av grundarna till det svenska initiativet.
Tillsammans med läkarna Sima Karagah och Bahar Kiasat, samt art director Isabelle Öhman Cirillo, har hon skapat videon och ett konto på Instagram där den lagts upp.
Hon berättar om läkare i Iran som misshandlats för att de inte lämnat ut information om patienter, och om folk som har avstått från att söka vård av rädsla för att bli gripna. Det finns uppgifter om vårdpersonal som blivit förhörda, fått sina telefoner genomsökta och om rättsläkare som uppmanats ljuga om dödsorsaker.
– Det har lett till att unga i Iran skriver i sociala medier att de inte har några underliggande sjukdomar eller är självmordsbenägna innan de ska ut och demonstrera så att inte regimen ska använda det emot dem om något händer, säger Sogand Sajjadi.
Förutom att visa iranier att omvärlden bryr sig om dem, är målet med aktionen också att sprida ordet om det som händer i landet och väcka opinion för krafttag mot den iranska regimen. Hon och de andra bakom initiativet uppmanar därför alla att sprida videon i sociala medier.
– Förhoppningen är mer stöd från väst; att man inte stöttar mullorna, att man inte gör affärer med Iran och att man inför mer omfattande sanktioner, säger Sogand Sajjadi.
Läs även:
Djalalis fru kritiserar EU för passivitet
(uppdaterad 2022-11-25)