– Den akuta fasen av pandemin är över men vi kan inte luta oss tillbaka utan måste dra slutsatser och lärdomar inför kommande pandemier. För en sak kan vi vara säkra på: Det här är inte sista gången världen kommer att uppleva en pandemi, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Regeringen tar nu ett bredare grepp om frågorna och tillsätter en utredning som ska se över smittskyddslagen – statens skyldigheter, inreseregler, regler för trängsel med mera.
Enligt Jakob Forssmed ska utredningen se över det Coronakommissionen pekade på, att smittskyddslagen vilar på en princip av kunskap och beprövad erfarenhet.
Socialministern anser att det kan behöva införas en »handlingsprincip« så att Sverige inte ska halka efter andra länder i framtiden.
– I de lägen vi inte har kunskap för att hantera ett internationellt hälsohot så ska det vara handling som gäller snarare än att invänta kunskap, säger han.
Och fortsätter:
– En sak man skulle kunna tänka sig är munskydden.
Samtidigt måste en sådan »handlingsprincip« vara proportionell, framhåller han.
Utredaren ska också ta fram en nationell strategi för pandemihantering. Under covid-19-pandemin var det tydligt vilka stöd som kunde sättas in på det ekonomiska området, eftersom man hade erfarenheter från finanskrisen. Men vem som gjorde vad angående smittskydd var mer oklart, enligt Jakob Forssmed.
Regeringen vill också göra en översyn av Folkhälsomyndigheten. Nu har det gått ungefär tio år sedan myndigheten bildades och det är tid att se om organisationen är »rätt«, till exempel vad gäller relationen folkhälsofrågor och smittskydd.
– Det här är ingen kritik mot Folkhälsomyndigheten utan något man gör med jämna mellanrum. Jag ser väldigt mycket fram emot den rapporten, säger Jakob Forssmed.
Utredningen ska vara klar i februari 2025.
(uppdaterad 2023-07-05)