Karolinska universitetssjukhuset har bytt ut högt uppsatta chefer med avgångsvederlag och extra månadslöner, vilket Dagens Nyheter, DN, rapporterade för några dagar sedan. Sjukhusdirektör Björn Zoëga förklarar det med att sjukhuset är i ständig förändring och att ledningen anpassas därefter.
Men utköpen av chefer har också väckt kritik. Yvonne Dellmark, Karolinskas läkarförenings ordförande, påpekar att det har varit ganska stor omsättning bland personerna i ledande ställning. Hon säger till Dagens Nyheter att facket oroar sig för att de som har invändningar mot olika förändringar blir »obekväma« och inte får stanna kvar.
– Det finns en facklig oro för att det skapar en stark tystnadskultur om man skapar en rutin kring att köpa ut dem som inte passar in.
Björn Zoëga tillbakavisar dock den kritiken.
– Jag har en öppen dörr, öppna informationsmöten och svarar på alla mejl. Det finns inget att vara tyst om, säger han till DN.
Att sjukhuset lägger miljoner på chefsbyten finns det också olika politiska åsikter om, även inom samarbetspartierna i regionens ledning.
Robert Johansson, personalregionråd (S) i Region Stockholm, menar att politiker inte ska lägga sig i ersättningarna.
– Det viktigaste för mig är att patienterna får en bra vård, att personalen har en bra arbetsmiljö och att sjukhuset håller budget, säger han till DN.
Vänsterpartiet, som agerar stöd till regionstyret bestående av S+MP+C, är mer kritiskt. Partiets sjukvårdspolitiska talesperson Jonas Lindberg tycker att utköpen är stötande och provocerar personalen närmast vårdgolvet.
– Karolinska är ett offentligt universitetssjukhus – inte en storbank eller ett börsbolag. Det handlar om våra gemensamma resurser och att förtroendet påverkas av sådant agerande, säger han.
Läs även:
Karolinska har köpt ut högt uppsatta chefer för flera miljoner kronor