Den läkare i södra Sverige som i december förra året dömdes till nio månaders fängelse för sexuella övergrepp, har varit yrkesverksam i Sverige under de senaste 30 åren. Det rapporterar SVT:s dokumentärserie Uppdrag granskning, som kan avslöja att han upprepade gånger anmälts för bland annat brutala omskärelser av pojkar och förfalskning av tjänsteintyg, men har framtill i år trots detta fått behålla sin läkarlegitimation.

Innan läkaren fick sin svenska legitimation polisanmäldes han för att ha utfört omskärelser av sex pojkar utan bedövning, som ledde till grova skador. Han dömdes för barnmisshandel i tingsrätten men friades i Högsta domstolen. 2003 var en tre veckor gammal pojke nära att avlida efter en omskärelse. Läkaren fick då en varning av Socialstyrelsen, som ansåg att pojken utsattes för »tortyrliknande behandling«.

Sammanlagt har läkaren blivit anmäld 23 gånger till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, men har fått behålla sin legitimation fram till i år.

»Om en legitimation ska återkallas så är det tydligt reglerat i lagstiftningen när så kan ske. Det kan exempelvis handla om grov oskicklighet, att man gjort sig skyldig till ett allvarligt brott, så att det påverkat förtroendet för yrkesutövaren eller att yrkesutövaren på något vis handlat olämpligt«, svarar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo i ett mejl till Uppdrag granskning som ett svar på frågan om hur många gånger en läkare får göra fel innan en legitimation kan dras in.

Ordföranden för HSAN bemöter samma fråga med att nämnden enbart kan ta ställning till den aktuella anmälan.

Uppdrag granskning har sökt läkaren upprepade gånger utan svar.