Den aktuella patienten genomgick en rumpförstoring med fillers på kliniken under 2020. Enligt ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gavs läkemedlen i alltför höga doser och i en kombination som utsatte patienten för allvarliga risker innefattande andningsdepression, medvetslöshet, kramper och hjärtstillestånd. Patientens vitalparametrar övervakades inte heller under ingreppet.

Det är inte första gången som kliniken kritiseras av Ivo. Tre gånger tidigare under de senaste två åren har Ivo slagit ner på brister kopplade till olika typer av kosmetiska ingrepp utförda under perioden 2018 och 2020.

Det första fallet avser en patient som besökte kliniken för en bröstförstoring med fillers i mars 2018. Kvinnan uppger att hon fick en infektion i bröstet efter behandlingen, vilket ledde till att ena bröstet sprack och att hon behövde sjukhusvård. Två månader senare sprack även det andra bröstet upp och fillern läckte ut.

Det andra fallet ägde rum i maj 2018 där samma klinik utförde en rumpförstoring med fillers på en patient under lokalbedövning. Kvinnan fick bland annat komplikationer i form av förhårdnader i rumpan och efter många turer, med exempelvis infektioner i skinkorna, krävdes två operationer.

I det tredje fallet, gällande en rumpförstoring i september 2019, påstår anmälaren att hon två år efter ingreppet har konstant smärta samt att filler läckt ut från såret under en längre tid.

Ivo påtalar stora brister i behandlingen av alla fyra patienter, då patienterna inte har bedömts av läkare vare sig före, under eller efter behandlingen. Patientjournalerna innehåller inte heller tillräcklig information och anteckningar saknar signaturer. Ivo uppmanar kliniken att se över patientsäkerhetsarbetet, eftersom kraven på god vård inte är uppfyllda och då dokumentationen varit otillräcklig.

Enligt Anders Bergmark, inspektör vid Ivo och delaktig i utredningen, har myndigheten inte mottagit några liknande anmälningar på andra håll gällande fillers i bröst och rumpa.

— Det är en ganska ovanlig behandlingsmetod som vi sällan ser någon använda, säger Anders Bergmark.

Ivo hoppas nu att kritiken ska leda till att brister hos vårdgivaren åtgärdas. Samtidigt ligger kritiken till grund för eventuell vidare tillsyn. I vissa fall kan Ivo initiera en så kallad verksamhetstillsyn, där myndigheten kan överväga att förbjuda en verksamhet, men då måste vissa kriterier uppfyllas.

— I första hand vill vi uppnå en frivillig rättelse genom att förse verksamheten med ett föreläggande, säger Anders Bergmark.

Flera andra klagomål och tips om verksamheten har kommit in till Ivo både i år och tidigare.

Verksamhetsansvarig vid kliniken å sin sida avfärdar påståendet om att klinikpersonalen gjort fel och menar i stället att samtliga fyra patienter vänt sig till den regionala hälso- och sjukvården efter behandlingen på kliniken och att de faktiska skadorna uppstod där.

»Vi kan inte svara för vad SLL:s personal har gjort«, skriver verksamhetschefen, som även meddelar att kliniken tänker överklaga Ivos beslut.

Fotnot. SLL står för Stockholms läns landsting, numera Region Stockholm.