Vad fick er att göra studien?
– Vi har tidigare visat att »död av förtvivlan«, det vill säga död i suicid och drogbruk, bland unga vuxna i Sverige är högre än i något annat land i Västeuropa. En liknande, ännu mer uttalad utveckling finns i USA. I USA har utvecklingen varit mest uttalad i områden som avindustrialiserats. Vi undrade om motsvarande utveckling också finns i Sverige.
Var det något resultat som förvånade er?
– Längre tillbaka i tiden var sociala problem mest uttalade i storstäderna. I dag är dock situationen den omvända, med ett hälsoläge i glesbygd som är sämre än i tätorter. Därför var det inte oväntat att »död av förtvivlan« skulle vara mest uttalad i skogslänen.
Vad är ert viktigaste budskap?
– Om budskapet att levnadsvillkoren ska vara lika i olika delar av landet är seriöst, då behöver glesbygdspolitiken utvecklas. Det är dock svårt. Trenden över tid går mot ökade hälsoskillnader. Grannlandet Norge har haft en glesbygdspolitik som varit mer ambitiös än den vi haft i Sverige. Skillnaderna i medellivslängd är också något mindre i Norge jämfört med Sverige, men skillnaderna har inte eliminerats.
Har ni fler studier på gång?
–I andra studier försöker vi klargöra vad staten kan göra för att främja en jämlik hälsa. Det är också angeläget att studera effekterna på hälsa av olika pågående samhällsförändringar, exempelvis inom miljöområdet.
(uppdaterad 2023-11-21)