Fariborz Tabrizi. Foto: Torkel Ekqvist Fotogruppen SÖS

Hur kom det sig att ni började med den här behandlingen? 

– Ablation av förmaksflimmer har blivit en allt säkrare behandling, men det finns en risk, om än mycket liten, för allvarliga komplikationer såsom lungvens­stenos och frenikuspares. Eftersom de flesta som behandlas är friska i övrigt kan denna typ av komplikationer få allvarliga konsekvenser för patienten. Mycket talar för att detta kan undvikas med PFA. Därför intresserade vi oss tidigt för denna metod. 

Metoden är i utvecklingsstadiet. Vad återstår att göra/besvara? 

– Sedan augusti 2022 har vi genomfört 225 PFA-procedurer utan att någon allvarlig komplikation har uppstått under ingreppen. I en nyligen publice­rad mind­re studie kunde inga skillnader mellan konventionell teknik och PFA påvisas, men större välgjorda studier krävs och pågår just nu. Vi är övertygade om att denna metod kommer att fortsätta att utvecklas.

Hur mycket dyrare är PFA-katetern?

– Den är ungefär dubbelt så dyr. 

Ni ställer en fråga i rubriken – hur svarar ni själva på den? 

– Det finns många fördelar med att använda PFA. Metoden är enkel att lära sig. Proceduren tar kortare tid, vilket möjliggör poliklinisk flimmerablation hos majoriteten av patienterna. Detta i kombination med den vävnadsspecifika effekten med en signifikant lägre risk för allvarliga komplikationer, motiverar rubriken som vi har valt.

Hur valde du din specialitet? 

– Jag hade tänkt mig helt annan bana, men med en fantastisk arbetsmiljö och utbildningsmöjlighet inom kardiologi på sjukhuset i Bollnäs under min AT var det avgjort för mig att satsa på kardiologi med inriktning inom arytmivård.