Läkarförbundet yrkar på att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandet av läkaren, och att arbetsgivaren betalar ut skadestånd och innestående lön och semesterersättning – totalt flera hundratusen kronor. Vårdcentralen har inte lämnat något skriftligt besked om avskedandet eller underrättat läkaren eller Läkarförbundet före att läkaren avskedades, enligt stämningsansökan.
Läkaren i fråga har anställts som medicinskt ledningsansvarig läkare på vårdcentralen. Hen påbörjade tjänsten sommaren 2022. Strax efter att läkaren tillträdde sin tjänst lade hen märke till ett flertal brister i patientsäkerheten. Det handlade bland annat om att personal som saknade medicinsk utbildning eller behörighet – bland annat verksamhetschefen och en undersköterska – gav rådgivning till patienter, och gjorde anteckningar i journalerna. Läkaren rapporterade bristerna till chefen, men fick inget gehör. Relationen mellan dem försämrades, och en dag sa den biträdande verksamhetschefen till läkaren att det var hens sista dag eftersom läkaren hade sagt upp sig. Läkaren hävdar dock att hen aldrig sagt upp sig.
Lokaltidningen TTELA har i en rad artiklar granskat vårdcentralen i fråga och uppger att det finns en rad allvarliga brister i verksamheten. Enligt den uppsagda läkaren, flera andra anställda på vårdcentralen som TTELA varit i kontakt med och anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har en undersköterska exempelvis öppnat en egen verksamhet inne på labbet och kallar sig för doktor på sociala medier. Prover ska också ha kommit bort.
Vårdcentralen har genomgått ett ägarbyte efter att läkaren lämnade vårdcentralen. Enligt ordföranden i aktiebolaget som tidigare drev vårdcentralen stämmer varken läkarens uppgifter eller de missförhållanden som lyfts fram av lokaltidningen TTELA. Läkaren »har själv sagt upp sig vilket är vitsordat av skriftliga intyg från ett flertal medarbetare«, skriver ordföranden i ett mejl till Läkartidningen.
»När det gäller patientsäkerheten är i stort sett ingenting av det rapporterade sant. Undersköterskan har inte gjort det som påstås, folk springer inte ut och in på labbet, vilket den receptionsansvariga kontrollerar«, skriver han.
Regionen har gjort fyra granskningar av vårdcentralen i år. Men då har orsaken varit ägarbyten. Enligt regionens chefläkare granskas vårdcentralen nu på nytt utifrån de nya uppgifterna. Om den inte lever upp till de krav som ställs, kan regionen komma att häva avtalet, säger Ann-Sofi Isaksson, avdelningschef för primärvård och regionövergripande verksamheter i Västra Götalandsregionen, till TTELA.
»Vi kommer att informera våra politiker om denna granskning under veckan. Innan våra politiker är informerade kan vi inte ge uttalanden«, skriver regionchefläkare Marga Brisman i ett mejl.