– Vi har under en längre tid försökt att komma till rätta med situationen, men konstaterar nu att vidtagna åtgärder inte haft effekt. Det har gjort situationen ohållbar och att vi inte längre har en acceptabel nivå. Det medför både patientsäkerhetsrisker och en försämrad arbetsmiljö, säger sjukhusdirektör Björn Järbur i ett pressmeddelande.

Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården i Västra Götaland. Foto: Västra Götalandsregionen

I ett pressmeddelande beskrivs läget som sjukhuset befinner sig i som »en andra sommar«. Under sommaren brukar vårdplatser stängas eftersom det är färre som jobbar.

Men inom NU-sjukvården har ett tiotal vårdavdelningar fortfarande inte kunnat öppna alla sina disponibla vårdplatser efter sommaren, eftersom det saknats personal.

Vårdplatsbristen förvärras av att många utskrivningsklara patienter ligger kvar, i väntan på insatser från kommuner och primärvård. Just nu har sjukhuset cirka 55 utskrivningsklara patienter. Det motsvarar ungefär två och en halv vårdavdelning, skriver NU-sjukvården i pressmeddelandet.

De senaste dagarna har det även varit ett ökat tryck på akutmottagningen i Trollhättan.

– Ett stabsläge ger oss möjlighet att snabbare förändra såväl processer, arbetssätt och beteenden. Nu ligger fokus på att snabbt förbättra och effektivisera flödena av patienter till, inom och ut från sjukhuset, säger Björn Järbur i pressmeddelandet.

En rad åtgärder har satts in, uppger NU-sjukvården. Som exempel ges att kontakten med kommunen utökats och att viss planerad vård stoppats tillfälligt.

Under fredagen gick NU-sjukvården tillbaka till ett normalläge. »Efter ett intensivt arbete har situationen nu markant förbättrats. Sjukhusdirektör Björn Järbur beslutade därför den 6 oktober kl. 15.41 att avblåsa stabsläget. Det innebär att NU-sjukvården åter är i normalläge«, skriver NU-sjukvården i ett pressmeddelande.