Redan i Stefan Lindgrens utredning om en ny läkarutbildning, som kom år 2013, föreslogs en möjlighet att få studiemedel ytterligare 20 veckor. Läkarförbundet och Sveriges läkarförbund student, SLF student, har sedan dess varnat för att läkarstudenter kan tvingas avbryta utbildningen i förtid eller helt tvingas avstå från att utbilda sig till läkare.

Men arbetet har hittills inte gett resultat, trots att till och med Centrala studiestödsnämnden, CSN, är positiva till en höjning av den nuvarande gränsen på 240 veckor till 280 veckor.

Förra året lyfte SLF student fram behovet av bättre ekonomiskt stöd under studierna i två motioner till Läkarförbundets fullmäktige. Dels genom hårdare påverkansarbete för ett höjt maxtak för studiemedel, dels genom att ge studenterna en större kaka av Läkarförbundets understödsfond. Inget av förslagen fick bifall.

SLF student ger sig dock inte. Till Läkarförbundets fullmäktigemöte i år yrkar de återigen på att förbundet ska verka för att studiemedelsgränsen höjs. »Det finns en stor ekonomisk stress bland läkarstudenter. Allra tuffast är det för studenter som nekas mer studiemedel då de redan utnyttjat sina 240 veckors studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden (CSN), motsvarande 6-års heltidsstudier«, skriver SLF student i en motion.

– Det är otroligt vanligt, var tredje läkarstudent har inte CSN så det räcker, säger läkarstudenternas ordförande Martin Macek och ger ett exempel:

– Jag har en kompis som skriver examensarbete nu. Han kommer klockan sju till Iva för att samla in data och prov, och från lunch till åtta på kvällen jobbar han som vaccinatör för att spara ihop till sin sista termin. Det är inte hållbart.

Läkarförbundets styrelse svarar att man redan arbetar med frågan och hänvisar till sin kompetensförsörjningspolicy där det står att läkarstudenter bör ha möjlighet att ansöka om studiemedel i 280 veckor. Förbundsstyrelsen svarar även att man tänker fortsätta bedriva opinion i frågan och senast gjorde det i samband med att grundutbildningsenkäten kom tidigare i år. I enkäten uppgav en dryg tredjedel av studenterna som besvarat enkäten att de inte haft studiemedel från CSN under hela utbildningen.

2020 visade en rapport från CSN att läkarstudenter oftare slog i studiemedelstaket jämfört med andra studenter.