Olof Stephansson, professor och överläkare, Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset, och forskarledare. Foto: Ulf Sirborn

Den aktuella studien undersöker hur längden av förlossningens öppningsskede påverkar risken för stor blödning hos förstföderskor med spontan förlossningsstart. Slutsatsen är att längre öppningsskeden innebär en ökad risk för blödning.

– Inom förlossningsvården studerar vi de faktorer som bidrar till att kvinnans förlossning blir utdragen och som ökar risken för kejsarsnitt, blödning och att det nyfödda barnet drabbas av syrebrist under förlossningen. Målet är att vi redan innan förlossningen startar ska känna till faktorer som vi vet är ogynnsamma och därmed minska andelen kvinnor som drabbas av värksvaghet, säger Olof Stephansson, professor och överläkare, Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset, och forskarledare för gruppen, i ett pressmeddelande.

Linnea Ladfors, AT-läkare på Södersjukhuset och doktorand, är försteförfattare till artikeln. Foto: Stefan Zimmerman

– Det är svårt att innan förlossningen förutse vilka kvinnor som kommer drabbas av postpartumblödning, då det ofta sker hos kvinnor utan kända riskfaktorer. I studien använder vi oss av svenska registerdata och kan, med hjälp av mätningar från partogrammet, visa att det finns en association mellan längden av förlossningens öppningsskede och risken för postpartumblödning, säger Linnea Ladfors, AT-läkare på Södersjukhuset och doktorand, som är försteförfattare till artikeln.

Forskargruppen, ledd av Olof Stephansson, består av Linnea Ladfors, Anna Sandström, Louise Lundborg, Mia Ahlberg, Alexander Butwick, Giulia Muraca, Jonathan Snowden och Xingrong Liu.