Gun Heimer. Foto: Storasyster

Gun Heimer är gynekolog och har i decennier arbetat för att stötta och vårda kvinnor som utsatts för övergrepp. För 16 år sedan fick hon i uppdrag att starta Nationellt centrum för kvinnofrid, med Sveriges första specialistklinik på området.

Hallå där, Gun Heimer! Vad betyder det för dig att få utmärkelsen »Årets Storasyster«?
— Det är oerhört hedrande! Priset betyder förstås någonting för mig personligen, men också för hela den verksamhet som Nationellt centrum för kvinnofrid står för. Arbetet är värt att uppmärksammas och kanske kan vi göra skillnad i vardagen och i samhället för väldigt många personer.

Vad är din vision för ett samhälle fritt från sexuellt våld?
— Att samhället uppnår en ultimat jämställdhet där män och kvinnor har lika villkor och rättigheter, och där sexuellt våld förhoppningsvis inte är lika frekvent och utbrett som i dag.

Hur har ditt arbete som gynekolog påverkat ditt arbete mot sexuellt våld?
— Som gynekolog och kvinnoläkare träffar jag dagligen många kvinnor och flickor, vilket innebär att jag tidigt kommer i kontakt med våldsutsatta. När jag fick möjlighet att leda ett nationellt kunskapscentrum kunde jag arbeta med handlingsprogram och forskning, där min bakgrund inom gynekologi spelade en viktig roll i arbetet.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit i ditt arbete mot sexuellt våld?
— Att vi har kunnat visa med forskning hur frekvent och utbrett våldet är.

Om priset

Utmärkelsen Årets storasyster delades ut för första gången i veckan. Bakom priset ligger den ideella organisationen Storasyster, som arbetar för ett samhälle fritt från sexuellt våld. Allmänheten kunde under sommaren nominera en person eller organisation som utfört viktiga gärningar för personer som utsatts för sexuellt våld. En jury, ledd av generalsekreterare, har därefter valt ut vinnaren. I sin motivering har juryn bland annat skrivit att Gun Heimer tilldelas utmärkelsen för sin livslånga gärning: »Det arbete som Gun utfört har gjort skillnad och kommer att ha stor framtida effekt för personer som utsätts för sexuellt våld.«

Källa: Storasyster