Sylf beskriver Chat GPT som ett av de första stora AI-verktygen »som tagit världen med storm«.
Därefter förklarar föreningen hur utvecklingen av digitala verktyg inom offentlig sektor både fått ris och ros. Den digitala utvecklingen har skett i en sådan takt att den i allra högsta grad påverkar läkarna, vilket Sylf påpekar och nämner att Läkarförbundet faktiskt har ett digitaliseringsråd.
Sylf tror dock att digitaliseringen fortskrider i en sådan takt att den kräver mer – och ett ändrat fokus – av digitaliseringsrådet.
– AI är något som kan förändra läkarrollen radikalt, särskilt inom vissa specialiteter – och utvecklingen går väldigt snabbt. Att då avvakta och inte prioritera frågan riskerar att göra att vi hamnar på efterkälken, så att vi inte längre kan påverka hur AI ska användas. Vi och en hel del medlemmar känner ganska stor oro över vad vilka konsekvenserna kan bli, säger Robert Holmqvist.
I motionen till Läkarförbundets fullmäktige ger Sylf exempel på problematiken:
»Nyligen publicerades en artikel i Journal of Medical Internet Research en artikel där forskarna uppskattade att Chat GPT var lika bra på att fastställa en diagnos som en junior läkare.«
– Men AI kan ju vara en väldig hjälpreda också, om det används rätt. Det finns stora fördelar men också stora risker, framför allt kanske att AI tar över vår yrkesroll i stora delar. Rent krasst kanske det blir billigare att använda sig av AI än av läkare för att ställa diagnoser, men kanske inte lika patientsäkert. Och man tappar det mellanmänskliga, påpekar Robert Holmqvist.
Och en sådan utveckling går inte att bara bevittna, utan att vara delaktig, anser Sylf.
»Läkarförbundet behöver föra professionens talan och ta diskussionerna såväl med lagstiftare som utvecklare av verktygen i högre utsträckning än vad som sker i dag för att säkerställa att AI-baserade verktyg integreras på ett ansvarsfullt, etiskt och ändamålsenligt sätt.«
Förbundsstyrelsen håller med om att AI absolut är en viktig »och i högsta grad aktuell fråga«.
Men annat går före.
Styrelsen radar upp andra centrala delar gällande digitalisering som ska hinnas med, som hälsodata, sammanhållen journalföring och digitala vårdkontakter.
Därutöver hänvisar styrelsen till både Läkarförbundets verksamhetsplan Strategi 2025, där digitaliseringsfrågorna tas upp, och digitaliseringsrådet.
»Ett val av just AI som en prioriterad fråga är vanskligt, inte minst för att det riskerar att tränga undan andra viktiga frågor kopplat till digitalisering.«
Sylf håller inte med.
– Förbundsstyrelsen tycker att man ska avvakta – det tycker inte vi, markerar Robert Holmqvist.