Beräkningar från Region Stockholm har visat att det skulle gå att spara in 1,4 miljarder kronor om året i sjukvårdskostnader om färre insjuknade i diabetes typ 2. Med den summan i bakhuvudet valde regionen häromåret att låna 30 miljoner kronor från försäkringsbolaget Skandia i en så kallad hälsoobligation. Hälsoobligationen har sedan finansierat en femårig satsning för att nå ut till personer som ligger i riskzonen för att utveckla diabetes typ 2.
Via en digital plattform har deltagarna fått tillgång till olika typer av hälsotjänster, och hälsopedagoger har bidragit med råd och strategier för hur deltagarna kan nå sina hälsomål. Nu i höst har satsningen pågått i två år och en uppföljning visar att de mål som sattes har uppnåtts, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Knappt 500 personer hade i september varit med i programmet i två år. Av dessa har 358 mätt sitt blodsocker på nytt, varav 54 procent hade långtidssockervärden under riskzonen. För hela deltagargruppen har andelen med normalvikt också ökat från 9,4 procent vid programmets start, till 12,5 procent efter två år. Gruppen som helhet har även sänkt sina BMI-värden.
Programmets hälsoobligation bygger på en ny och hittills ovanlig modell. Den ränta som regionen måste betala till Skandia efter projekttidens slut hänger nämligen ihop med hur bra programmet har lyckats. Lånet blir alltså dyrare om programmet varit effektivt, men då kan regionen å andra sidan ta av den summa som man sparat in genom att patienter har sluppit dyr vård.