Egenreferat. Bröstförstoring med implantat är en av de vanligaste kosmetiska operationerna, och implantat används också för att rekonstruera bröst efter cancer. Trots detta är det oklart hur vanligt det är med bröstimplantat i Sverige och globalt. Förekomsten är viktig till exempel för beräkning av risken för implantatrelaterad sjukdom och för undersökning av påverkan på mammografi och bröstcancerkirurgi. Sedan 2014 finns det ett nationellt kvalitetsregister, Bröstimplantatregistret (Brimp) [1], men det kommer att ta många år innan registret kan ge oss säkra prevalenssiffror.
I denna studie [2] undersöker vi förekomsten av bröstimplantat bland göteborgskor som deltar i den allmänna mammografiscreeningen, det vill säga kvinnor mellan 40 och 74 år. Studien genomfördes vid Sahlgrenska universitetssjukhusets screeningenhet. Förekomst av implantat registrerades i röntgensystemet efter direkt fråga till kvinnorna och verifierades sedan på bilderna av röntgensköterskan som utförde undersökningen. Registreringen genomfördes under en 6-månadersperiod.
Under perioden screenades 4 639 kvinnor, varav 139 (3,9 procent) hade implantat. Prevalensen varierade mellan 1,6 procent i den äldsta gruppen och 6,4 procent bland de yngsta kvinnorna (Figur 1). Prevalenssiffrorna i denna studie är på samma nivå respektive något högre än i studier baserade på lungröntgen och datortomografi, utförda på grund av trauma eller andra skäl, i Italien (4 procent) och Nederländerna (2,8 procent). Tidigare har två mammografibaserade studier genomförts, varav en som är baserad på det norska mammografiregistret har visat betydligt lägre förekomst (1,3 procent). Det framgår dock inte hur man fastställt implantatförekomsten.
Screeningmammografi har några betydande metodologiska svagheter. Den främsta är risken att de screenade kvinnorna inte är representativa för den svenska kvinnliga befolkningen i stort. Tidigare studier har visat att det kan finnas sociodemografiska skillnader mellan kvinnor som deltar i screeningen och dem som inte deltar, och mammografiscreening omfattar inte heller kvinnor under 40 år och över 75 år, vilket kan ha påverkat prevalenssiffrorna. Studiens geografiska lokalisering kan också ha påverkat, då prevalensen av implantat kan skilja mellan kvinnor som bor i storstadsregioner och kvinnor som bor på landsbygden.
Bröstimplantatprevalensen på 3,9 procent som ses i denna studie visar att ett betydande antal kvinnor har bröstimplantat.