Inför Läkarförbundets fullmäktigemöte i nästa vecka har valberedningen tagit fram ett förslag på en delvis ny förbundsstyrelse. Annika Östling, allmänläkare i Östersund och ordförande för Jämtlands läns läkarförening, är en av de nya ledamöter som valberedningen vill se.
– Annika Östling har stor lokalfacklig kompetens och erfarenhet. Hon arbetar också i glesbygd, precis som många andra av våra medlemmar. Det är otroligt stor skillnad mellan hur vården bedrivs i centrala Stockholm och ute i de glesbefolkade länen, och politiska beslut kan slå väldigt olika i olika delar av landet. Så därför är det viktigt att det finns personer i förbundsstyrelsen som är verksamma i glesbygdslän, säger valberedningens ordförande Kristina Jennische.
Det är också erfarenheterna från Norrlands inland som Annika Östling själv framhåller som sina fördelar, tillsammans med bland annat kunskap om primärvården och erfarenheter från en liten läkarförening med speciella förutsättningar och utmaningar. Men valberedningens fråga var oväntad, säger hon.
– Jag blev glad och överraskad. Det är ett väldigt ärofyllt uppdrag att få företräda Sveriges läkare. Det vore jätteroligt att få bidra med det jag kan, säger hon.
Annika Östling föreslås få sällskap av ett nygammalt namn i förbundsstyrelsesammanhang: Elin Karlsson. Hon lämnade styrelsen 2019 efter sex år som ledamot.
– Elin Karlsson har lång både lokal- och centralfacklig erfarenhet. Hon är väldigt driven, vältalig och strukturerad, så det är jätteroligt att hon vill komma tillbaka. Vi tror att hon kommer att åstadkomma mycket i förbundsstyrelsen, säger Kristina Jennische.
Elin Karlsson blev tillfrågad om en nominering redan förra året, men tackade nej, bland annat eftersom hon då var relativt ny i rollen som Sjukhusläkarnas ordförande.
– Men nu har jag tänkt efter och ser att det ska vara möjligt att kombinera med ordförandeskapet, jobbet som kirurg och att vara trebarnsmor, så jag hoppas att jag får förtroendet av fullmäktige. Många av Sjukhusläkarnas kärnfrågor är också Läkarförbundets, såsom vårdplatser, köer, rätten till fortbildning och styrning av sjukvården. Dem vill jag jättegärna jobba vidare med även i förbundsstyrelsen.
Om Annika Östling och Elin Karlsson väljs in innebär det också att ledamöterna Johan Styrud och Shokoufeh Manouchehrpour petas, trots att båda hade ställt sig till förfogande.
– Jag hade hoppats och trott att jag skulle bli omvald, men nu blir jag inte det. Men jag antar att man måste ha en omsättning på folk, säger Johan Styrud.
Shokoufeh Manouchehrpour har inga synpunkter på valberedningens förslag, säger hon.
– Inom Sjukhusläkarna nominerade vi Elin Karlsson, eftersom vi i första hand ville att hon skulle vara ledamot i förbundsstyrelsen. Jag har bidragit med vad jag har kunnat under mina fyra år, men Elin kommer att göra det ännu bättre, säger hon.
I flera år har valberedningen också försökt att lyfta och väcka intresse för rollen som förtroendemannarevisor, och nu gläds Kristina Jennische åt att kunna presentera flera nominerade där. Emma Spak, före detta sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och regioner, kan komma att göra en comeback i fackliga sammanhang, som förtroenderevisor de närmaste åren. Torsten Mossberg, som fram till förra hösten satt i förbundsstyrelsen, föreslås som förtroendemannarevisorssuppleant.
Även förste vice ordförande Lars Rocksén föreslås bli omvald, liksom ledamöterna Tina Crafoord, Christofer Lindholm, Gabriella Schanning och Anna Rask Andersen. Övriga ledamöter, samt ordförande Sofia Rydgren Stale, är redan invalda i styrelsen fram till och med nästa år.
(uppdaterad 2023-11-09)