Att få fler läkare som chefer i vården är ett uttalat mål för Läkarförbundet och precis som tidigare år handlade flera motioner inför fullmäktigemötet om just ledarskap på ett eller annat sätt. Den som väckte mest debatt kom från Stockholms läkarförening och föreslog bland annat att det skulle förtydligas vilket medicinskt ansvar som ligger på en verksamhetschef inom hälso- och sjukvården. Om man tittar på hur lagen är formulerad är det verksamhetschefen som har ansvaret, även om det finns möjlighet att delegera ledningsuppgifter till medicinskt ansvarig, betonade Yvonne Dellmark från Stockholms läkarförening.

– Alltså är MLA, medicinskt ledningsansvarig läkare, egentligen inte ansvarig. Vi har många sjuksköterskor som är chefer över läkare och det vore värdefullt om man tydligt förklarade vad det innebär att vara verksamhetschef. Det skulle förtydliga varför man måste ha läkare som verksamhetschef, sa hon.

Fullmäktige var med på noterna och gav bifall, liksom till yrkandet om att låta Läkarförbundet sammanställa en lättfattlig broschyr, riktad till alla som i dag inte har bakgrunden till varför läkare bör vara verksamhetschefer inom vården. Förbundsstyrelsen hade dock velat se avslag, då man under hösten tagit fram en rapport på temat.

– Har ni sett den rapporten? Det hade inte jag, så jag googlade. Om vi ska gå till politikerna och förklara varför läkare ska leda vården behövs något lite mer lättsmält än 23 sidor statistik, sa Yvonne Dellmark.

Däremot blev det nej till föreningens yrkande om att Läkarförbundet skulle uppmärksamma och sammanställa de ärenden där medicinskt ansvarig läkare hålls ansvarig, fastän verksamhetschefen i själva verket är den som är ansvarig rent rättsligt.

– Det är väldigt känslig materia, och att göra en sådan sammanställning tycker vi är riskabelt, sa Lars Rocksén från förbundsstyrelsen.

Flera andra motioner på ledarskapstemat blev besvarade.

– Jag vill bara understryka att »besvarad« är ett positivt utfall. Det signalerar att det här är något som Läkarförbundet tycker är viktigt och som vi arbetar väldigt tydligt med, kommenterade Lars Rocksén.