Hur kommer det sig att du som läkarstudent har skrivit en artikel om lätt traumatisk hjärnskada? 

Jag skrev mitt examensarbete om mTBI och hade hela det här toppengänget som är mina medförfattare som handledare i olika utsträckning. Tack vare bra handledning och ett spännande projekt fick jag upp ögonen för forskningen. Jag har själv uppskattat att läsa ABC-artiklar under studierna, och det saknades en om mTBI. Sedan två år är jag pensionerad handbollsspelare, och har fått utstå ett par mTBI:er själv, så det har bidragit till intresset för handläggningen av denna patientgrupp då det är en frekvent förekommande skada inom handbollen. 

Vad är svårast vid handläggningen?

Det är en heterogen patientgrupp som drabbas av mTBI. En svårighet är att på ett säkert sätt kunna avgöra vem som ska genomgå DT hjärna. En ytterligare svårighet är att avgöra vilka som behöver läggas in för observation.

På vilket sätt behövs en uppdatering av evidensläget?

Vi har en stor population som behandlas med antikoagulatia och som drabbas av mTBI där den initiala DT:n är blank. I dagsläget rekommenderas inläggning med observation för denna grupp. Man kan reflektera över den hälsomässiga vinsten på populationsnivå av inneliggande observation, när nyare studier tyder på en låg incidens av fördröjd blödning. 

Vad blir utmaningarna när befolkningen blir allt äldre?

Äldre som faller utgör i västvärlden redan en stor andel av mTBI-patienterna. Med stigande ålder ökar samsjukligheten, vilket kan innebära flera riskfaktorer för blödning vid mTBI. En utmaning blir att selektera vilka som har en ökad risk och hur vi optimalt handlägger denna grupp. 

Vad tänker du dig för specialitet i framtiden?

Anestesi och intensivvård!