Den ansträngda personalsituationen är inte ny. Läkare har slutat på kliniken och som en följd av detta har regionen tvingats sälja ut vården.

Sundsvalls Tidning skriver att detta kan kosta Region Västernorrland drygt 200 miljoner kronor på fyra år.

Därtill kan utförsäljningen av vården påverka ögonläkare under utbildning. Detta eftersom privata kliniker i regel hanterar operationer som förväntas gå bra.

– Vi (regionen reds. anm.) säljer ju ut gråstarroperationer som förväntas gå bra. Det gör att de klurigare fallen stannar kvar hos oss, det vill säga som vi själva får ta hand om, men du kan inte lära upp en ögonkirurg på att operera svåra fall från början. Jag ser inte att det här går ihop, säger en av ögonläkarna till Sundsvalls Tidning.

Länsklinikchefen Annie Aspvik ser däremot inga risker med att blivande ögonläkare lär sig för lite i och med att de privata klinikerna hanterar enklare fall.

Förutom ögonkliniken i Örnsköldsvik riskerar ögonkliniken i Sundsvall gå samma öde till mötes. Det säger åtminstone ögonläkare som Sundvalls Tidning pratat med – något som cheferna inte håller med om.

Medelpads läkarförening har även skrivit en debattartikel om problematiken, där inte bara ögonklinikerna avhandlas. Kritik riktas mot flera chefer och läkarna beskriver att hela vården genomsyras av systemfel.