Här hämtar personalen inom primärvården vatten med dunkar. Foto: Region Gotland

I drygt en vecka har invånare i Visby med omnejd tvingats koka vattnet då det är förorenat med bakterien Clostridium perfringens.

På Region Gotlands hemsida går att läsa följande:

»Alla med kommunalt dricksvatten i området uppmanas att koka allt vatten innan du dricker det eller använder det till matlagning.«

När bakterien upptäcktes förra torsdagen fick all vårdpersonal genast börja koka allt vatten – inte ens kaffebryggarna gick att använda, då temperaturen inte är tillräckligt hög.

Personal inom primärvården tvingades till en början koka allt dricksvatten. I måndags kom ytterligare direktiv.

– Då gick regionen ut med att man helst inte skulle använda kranvattnet till sårtvätt eller öronspolningar och sådana saker, för att inte ta några risker. Då blev det ännu mer vatten att koka, berättar Lena Bäckström, primärvårdschef i Region Gotland.

Lena Bäckström är primärvårdschef på Region Gotland. Foto: Lena Fagerström/Region Gotland

I tisdags kunde personalen däremot plocka undan kastrullerna.

– Då fick vi tillgång till stora vattentankar, som fylls på med vatten från norra eller södra Gotland, där de inte är drabbade av bakterien.

Två regionägda vårdcentraler, ett korttidsboende samt öppen- och slutenvårdspsykiatrin, som alla finns på Korpenområdet i Visby, har numera tillgång till två stora vattentankar, som fylls på allteftersom.

– Där kan personalen hämta vatten med dunkar. Man inser hur mycket vatten det går åt när man även behöver vatten till behandlingar, och inte bara dricksvatten, konstaterar Lena Bäckström.

Hur de två privatägda vårdcentralerna i Visby hanterar situationen vet hon inte. Däremot vet hon att övriga två vårdcentraler på Gotland, i Hemse och Slite, inte är berörda av det förorenade vattnet.

Det är däremot Visby lasarett, vilket även SVT Öst rapporterat om.

– När larmet kom hade vi faktiskt övat på en sådan här situation tidigare i höst, under beredskapsveckan. Så när det blev skarpt läge visste vi direkt vad vi skulle göra och det var att koppla på nödvatten rakt in i systemet från lastkajen, berättar Linda Eklund, sjukvårdsledare vid lasarettet.

Linda Eklund är sjukvårdsledare vid Visby lasarett. Foto: Privat

Första dygnet var meckigt.

– Då kunde vi bland annat inte använda spoldesinfektorerna för att rengöra instrument, säger Linda Eklund.

Men när nödvattnet var påkopplat och systemet urspolat kunde rutinerna tuffa på som vanligt.

– Vi var tvungna att spola rent hela systemet först och ta prover för att säkerställa att inga bakterier fanns kvar. Men det gick bra och sedan dess har allt fungerat precis som vanligt inne på lasarettet, berättar Linda Eklund.

Sedan förra fredagen har det också pågått skytteltrafik med vattentankar mellan Visby lasarett och norra Gotland, där vattnet är rent.

Enligt Linda Eklund innehåller en tank ungefär 15 kubik och sjukhuset förbrukar cirka 100 kubik vatten per dygn.

Hur länge vattenproblematiken och speciallösningarna kommer fortgå vet varken lasarettets Linda Eklund eller primärvårdschefen Lena Bäckström.

På fredagen rapporterar P4 Gotland att regionen har hittat en vattentäkt med höga halter av bakterien och väljer nu att stänga av den och genomföra provtagningar.

»Ett intensivt arbete fortgår för att hitta källan« skriver Region Gotland på sin hemsida.

– Vi får vara glada över att vi har vatten över huvud taget. Det är värre om det inte kommer vatten alls ur kranen, säger Linda Eklund.

Det har inte kommit några uppgifter om sjukdomsfall på grund av bakterien, enligt Region Gotland.

Enligt Livsmedelsverket ger Clostridium perfringens illamående, magsmärtor och vattnig diarré och uppstår 6–24 timmar efter att man fått i sig den.