Egenreferat. Jämfört med tidigare sars-cov-2-varianter har omikron haft större samhällsspridning, men lindrigare sjukdomsförlopp. Under perioden 2021–2022 ökade även förekomsten av influensa och respiratoriskt syncytialvirus (RS-virus) jämfört med början av pandemin. I somras godkändes två nya vacciner mot RS-virus för personer från 60 år, och Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination till personer >75 år samt till personer >60 år med riskfaktorer för svår sjukdom [1]. Detta har aktualiserat frågan: vad är betydelsen av sars-cov-2, influensa och RS-virus i det nya landskapet av cirkulerande luftvägsinfektioner?
I en kohortstudie som inkluderar alla besök av vuxna på akutmottagningarna i Region Stockholm, utom Capio S:t Görans sjukhus, har vi jämfört utfallet vid infektion med de tre luftvägsvirusen sars-cov-2, influensa och RS-virus under säsongen 2021–2022 och perioden före pandemin 2015–2019 [2]. Under studieperioden var omikron den ensamt dominerande sars-cov-2-varianten. Införandet av multiplex PCR-testning innebar att 98 procent av patienterna som testades under perioden 2021–2022 analyserades för samtliga tre virus, vilket minskade testningsbias. Även under den prepandemiska perioden användes en multiplex PCR-testning för analys av både influensa och RS-virus. Endast patienter som bedömdes söka akuten på grund av luftvägsinfektion inkluderades i huvudanalyserna.
Totalt 6 385 vuxna som testat positivt för något av virusen under 2021–2022 och 6 704 vuxna som testat positivt för influensa eller RS-virus 2015–2019 inkluderades. Patienter med omikron och RS-virus var generellt äldre än patienterna med influensa, och 30-dagarsmortaliteten var högre (7,9 procent för omikron, 6,0 procent för RS-virus och 2,5 procent för influensa under 2021–2022). I de justerade analyserna var mortalitetsrisken ökad för omikron jämfört med övriga virus, särskilt bland ovaccinerade individer, även om skillnaderna jämfört med RS-virus var mindre uttalade. I Figur 1 visas resultaten uppdelade på de befolkningsgrupper som rekommenderas vaccin mot RS-virus enligt Folkhälsomyndigheten. Där framgår en betydande dödlighet hos äldre och personer med underliggande sjukdomar framför allt vid omikron och RS-virus.
Sammantaget visar resultaten att omikron var vanligare och förknippad med sämre utfall än både influensa och RS-virus. Fynden belyser även de allvarliga konsekvenserna av RS-virusinfektioner hos äldre och sköra individer, vilket ger stöd åt Folkhälsomyndighetens nya vaccinationsrekommendationer mot RS-virus.
(uppdaterad 2023-11-22)