I veckan bjöd Nationella vårdkompetensrådet in till dialogmöte där bland andra 22 professionsföreningar och 6 regionala vårdkompetensråd deltog. På plats var också sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Bakgrunden är det uppdrag som rådet och Socialstyrelsen fått av regeringen tidigare i år: att ta fram en nationell plan för att förbättra kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården.

– Det var ett väldigt engagemang från deltagarna, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet, samt hudläkare, forskare och professor i dermatologi och venereologi.

Hon fortsätter:

– En av de stora frågorna är hur vi går från ord till handling. Vi är ett rådgivande organ och vi har tagit fram ett antal punkter inom olika områden, inte minst arbetsmiljö och fortbildning. Men hur får vi det här att verkligen hända?, frågar hon retoriskt.

Inför mötet fick deltagarna ett gediget diskussionsunderlag. Där fanns punkter såsom ledarskap i hälso- och sjukvården, effektivisering av arbetssätt, och samverkan mellan olika aktörer.

En av de större frågorna för att attrahera kompetens till arbetsgivarna är karriärvägar. Av 21 regioner har 7 planer för sådant. Och sedan ska man inte bara ha en plan, utan också följa den, påminner Ann-Marie Wennberg Larkö.

Den 31 maj nästa år ska uppdraget slutredovisas. Hur man i framtiden följer upp förslagen som Vårdkompetensrådet och Socialstyrelsen kommer att presentera, är också en knäckfråga. Men det gäller att hitta en väg framåt där man inte skapar ännu mer administrativ belastning på medarbetare och chefer.

– Man måste ta reda på vad det är för administrativa arbetsuppgifter vi har i dag, och börja plocka bort. Det handlar ungefär om att gå tillbaka till hur vi gjorde under pandemin. Vi vill inte bidra till att det ska bli ännu mer administration, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.

En annan fråga som är lite av A och O för att behålla och locka vårdpersonal, är arbetsmiljön.

– Den är jätteviktig. Inte minst i de här tuffa tiderna är det viktigt att se till att personalen har en hållbar arbetsmiljö.

Finns det några lågt hängande frukter – saker som är lätta att komma överens om?

– Vi har jobbat mycket med fortbildning. Där har vi också varma tofflor att hoppa in i med internationell benchmarking. Generellt säger vi också att man bör titta på hur man gör i Norden till exempel, så att vi får influenser och goda exempel. De finns, men vi tar inte alltid vara på dem.

Något som tvärtom känns svårt eller långt bort?

– En angelägen sak, men som inte är helt enkel, är att vi verkligen kommer samman och jobbar – regioner, kommuner, och lärosäten. Vi sitter vid samma bord, men vi måste få till den här samverkan, säger Ann-Marie Wennberg Larkö och påminner om gränsytan mellan regional och kommunal verksamhet:

– Vi pratar ju om att vi måste ta hand om våra patienter inom kommunal verksamhet, men då måste vi hjälpas åt. Organisationsgränserna måste vi överbrygga på ett helt annat sätt än i dag.

Var är man i processen nu och hur känns deadline?

– Det tycker jag ändå känns bra. Det har varit en mycket konstruktiv dialog. Den 7 december ska vi lämna en delrapport till regeringen och sjukvårdsministern, och vi har koll på läget.

Läs även:
Socialstyrelsen ska ta fram plan för kompetensförsörjningen i vården