Höstterminen 2021 rullades den nya sexåriga läkarutbildningen ut i Sverige, med den stora skillnaden att utbildningen numera ska leda direkt till läkarlegitimation. Men i övergången mellan den nya och den gamla utbildningen har studenter hamnat i kläm, larmar en student i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO. Han var några enstaka poäng från att klara kursen i fysiologi, vilket krävdes för att få gå vidare in på det nya läkarprogrammet. Eftersom studenten upplevde att några av frågorna var konstigt rättade överklagade han för att få tentan omrättad. Det var dock bara början på en lång rad av problem, förseningar och bristande kommunikation, skriver läkarstudenten i sin anmälan. Omrättningen dröjde flera månader, men landade i underkänt på nytt. Mot slutet av kursen stod det klart att de kursansvariga »inte ville lägga tid på oss elever på det gamla programmet«, menar studenten och tar upp flera exempel, bland annat att han och hans studiekamrater själva fick be om sitt sista resultat från en av tentorna, eftersom universitetet hade glömt att publicera dem.
Han uppmanades också att fortsätta sina studier trots att han inte klarat av alla föregående delar, bara för att vid den muntliga tentan få beskedet att han inte hade rätt att göra provet. Studenten beskriver ett slags limbo där han under ett och ett halvt års tid tvingades fokusera på ett och samma ämne, eftersom han när som helst skulle kunna få besked om förändrade förutsättningar. »Jag blev fast i att läsa fysiologi konstant då jag inte ville riskera att tappa kunskaper«, skriver studenten.
Han beskriver det som att han och hans kurskamrater är en »klämgeneration«, som inte kunde ta studieuppehåll för att komma i kapp om man hamnat efter, då kursen gavs för sista gången. Han ifrågasätter också varför det inte gavs möjlighet till någon skriftlig komplettering, då han låg så nära gränsen till att bli godkänd. Drömmen om att bli läkare har han bestulits på, skriver han.
Nu inleder JO en utredning mot Göteborgs universitet med anledning av anmälan. Myndigheten begär in upplysningar och yttranden senast i slutet på januari. »Det bör (…) framgå om universitetet beaktat de potentiella konsekvenser en fördröjd handläggning kunde få för XX:s fortsatta studiemöjligheter«, skriver JO.
Läkartidningen har varit i kontakt med studenten som inte vill bli intervjuad. Även Göteborgs universitet har getts möjlighet att kommentera, men valt att avvakta, då JO:s begäran om upplysningar ännu inte hade anlänt till universitetets registratur.
Läs också:
KI kritiseras av JO för brister i hantering av överklagat provresultat
(uppdaterad 2023-12-13)