BB Gårda i Göteborg blir Sveriges första helt barnmorskeledda vårdform när portarna slår upp i januari nästa år, vilket Expressen var först med att rapportera. Enheten riktar sig till friska gravida som vill föda i en hemlik miljö.
– Det ska kännas som ett spahotell, inte som en vårdinrättning. Inga synliga sladdar och sprutor, utan en mysig miljö med stora härliga badkar, säger grundaren Johanna Sedeborn till Expressen.
BB Gårda väntas kunna ta emot runt 300 »högfriska« födande om året, och eftersom det saknas avtal med Västra Götalandsregionen får den som känner sig hugad att föda där betala ur egen ficka. Runt 50 000 kronor landar notan på – men det kommer inte finnas några läkare anställda. Det har lett till kritik från läkarhåll. Susanne Ledin Eriksson, överläkare och ordförande för Svensk förening för obstetrisk anestesi och intensivvård, SFOAI, säger att föreningens åsikt är att förlossningsverksamhet ska bedrivas på sjukhus.
– Även om det i de flesta fall går bra behöver det finnas tillgång till läkarresurser, operationsavdelning och intensivvård om något händer. I riktigt kritiska fall kan varje minut vara avgörande, säger hon till Dagens ETC.
Anna Hagman, förlossningsläkare och sakkunnig obstetriker i Västra Götalandsregionen, delar den bilden.
– Barnmorskor har ingen förskrivningsrätt kring de läkemedel som kan behövas vid en stor blödning till exempel, eller vid ett svårt sjukt barn. Det finns ingen återupplivningsutrustning för barn som man kan ha inom en så privat enhet, såvitt jag vet, säger hon till Göteborgs-Posten.
Men Johanna Sedeborn betonar att BB Gårda inte är ett alternativ för riskföderskor.
– Det har varit viktigt för oss var vi ska vara placerade, och nu kommer vi ha sju minuter till Östra sjukhuset. Vi har en väl utarbetad överflyttningsplan dit om det skulle hända något som kräver en annan vårdnivå, säger Johanna Sedeborn till Expressen.