I augusti 2022 respektive februari 2023 tog JO emot två anmälningar riktade mot vårdgivare i Region Örebro län respektive Region Stockholm, vilket framgår av beslutet.

Region Örebro län har haft en rutin som inneburit att provtagning har varit ett villkor för att patienter ska få utredas för neuropsykiatriska sjukdomar. Obligatorisk provtagning har även varit ett krav för att få börja med ADHD-läkemedel.

Av JO-beslutet framgår att en patient som stod i kö för ADHD-utredning fick ett brev där det stod att hen behövde lämna både blodprover och ett övervakat urinprov för att få göra en utredning. Patienten skulle inte få tillgång till psykolog förrän proverna hade lämnats.

Men sådana rutiner är inte berättigade, enligt JO, som konstaterar att patienters behov av provtagning ska bedömas individuellt.

JO konstaterar även att patienten måste få information om vilka alternativ som finns i stället, om hen inte vill lämna prov.

Region Örebro län förstår kritiken, enligt ett yttrande i JO-beslutet:

»Det kan konstateras att allmänpsykiatrins hantering inte har varit förenlig med gällande lagstiftning. Därför kommer verksamheten omedelbart att se över sina rutiner.«

När det gäller Region Stockholm kritiseras en psykiatrimottagning för att ha inrättat ett krav om att samtliga patienter ska lämna prover minst en gång per år.

Även här verkar provtagning har varit ett villkor för att få börja med ADHD-läkemedel, enligt JO.

En patient med ADHD som kritiserat mottagningen fick en remiss  till en årlig läkarkontroll där ”missbruksdiagnostik” angavs som orsak. Patienten tvingades lämna urin- och blodprov trots att hen aldrig haft missbruk, men ifrågasatte rutinen att ta årliga prover. Till svar löd att det var ett läkarbeslut och därefter kom frågan om patienten ville ha en remiss till en annan mottagning.

Rutiner av detta slag går emot såväl regionens egna regelverk som uttalanden som JO har gjort i ett tidigare beslut, enligt beslutet.

Även för Region Stockholm påtalar JO att det vårdgivaren som ska se till att varje enskild patient får en individuell bedömning och att patienten har rätt att informeras om olika alternativ.

Region Stockholm svarar på kritiken och framhåller att drogscreening är frivilligt, men att de behöver se över kommunikationen:

»För att säkerställa korrekt tillämpning avser regionen att på nytt kommunicera innehållet i rutinerna till samtliga psykiatriska verksamheter och deras personal. När det gäller den orsak som anges av systemet när provtagningar beställs – ”missbruksdiagnostik” – kommer processägaren att se över om denna kan ändras till något mer neutralt.«

Sedan beslutet meddelades har JO tagit emot ett stort antal anmälningar som gäller klagomål på rutiner inom psykiatrin som handlar om krav på provtagning, enligt JO-beslutet.

Läs även: Ivo: Inte okej kräva rutinmässiga drogtester vid ADHD-behandling